Avui se celebra el Dia Mundial de la Justícia Social, una commemoració aprovada per l´ONU l´any 1997 i que vol conscienciar sobre la necessitat d´aplicar uns principis fonamentals per garantir la convivència pacífica a tot el món.
La justícia social és un principi que defensa la igualtat entre gèneres o els drets dels immigrants i els pobles indígenes. Però també promou l'accés a l´educació, o l´eliminació de les barreres que enfronten les persones per motius d´edat, ètnia, religió o cultura. De fet, l´ONU estableix sis variables per mesurar el grau de justícia social: la prevenció de la pobresa, l'accés a l´educació, el dret al treball, la cohesió social, la sanitat i la justícia intergeneracional.
És una jornada per conscienciar sobre problemes que afecten en major o menor mesura tots els països.
A la UE el 25% de la població està en risc de pobresa o exclusió social, un 1,7% més que l´any 2009. Una xifra que supera el 28% si parlem de nens i joves. Unicef alerta sobre situacions que al final acaben per afectar tots els països.
Tenint en compte les sis variables aplicades per l´ONU, Suècia, Finlàndia, Dinamarca i Holanda se situen com els països amb major justícia social, mentre que Hongria, Bulgària, Romania i Grècia ocupen la cua de la classificació en la qual no s´inclouen estudis sobre Andorra.
Informa: Joan Antoni Sarmiento
Comparteix: