El sondeig de neu és un procés que consisteix en l'estudi de la neu per capes per determinar el seu estat i el perill d'allau. En el darrer sondeig, els banders han determinat que el perill d'allau és baix i que la neu dura i el gel són el que s'ha de vigilar.
"El primer és arribar al punt on pot ser interessant el sondatge, un cop arribat al punt, veiem quin gruix de neu tenim i també aprofitem per veure si tenim capes de neu molt diferenciades. Aleshores tallem. Fem un tall de neu i un sondatge per percussió. Veiem, amb la sonda de percussió, la duresa de les diferents capes de neu."
Josep Travesset, agent dels banders
Després analitzen els grans de neu de les capes i posteriorment fan proves per comprovar quina força s'hauria d'exercir per fer caure aquesta neu.
"Això ens permet saber quines capes de neu hem de vigilar durant la temporada, per saber si el risc augmenta o disminueix a mesura que hi ha més nevades, canvis significatius de temperatura..."
Josep Travesset, agent dels banders
En aquest sondeig en concret, s'ha determinat que el que més preocupa és el perill de relliscades, però no d'allau.
"El perill d'allau és baix, és d'1, i hem de centrar l'atenció en la neu dura, el perill de relliscades, al gel, fins i tot a quotes baixes, al bosc..."
Guillem Martín, meteoròleg del Servei Meteorològic d'Andorra
En general, comenten, el vessant nord és més ventós i al sud es troba més acumulació de neu.
Informa: Alexia Alcalá
Imatges: Albert Refart
Comparteix: