Jaume Bartumeu defensa que a Andorra li convé un bon acord d'associació amb la Unió Europea i això passa per negociar sense pressa i no amb les urgències actuals per tancar-lo abans de final d'any. Assegura, com en el seu dia va afirmar Toni Martí, que si ara hi hagués el referèndum la població votaria que no. Li preocupa com s'està negociant l'encaix dels serveis financers amb Europa.
L'excap de Govern i actual observador de les negociacions amb Europa per a l'acord d'associació, Jaume Bartumeu, defensa que a Andorra li convé un bon acord d'associació amb la Unió Europea, però no veu que es pugui aconseguir si es mantenen els terminis per tancar-lo, que expiren el 31 de desembre. A més, creu que el Govern s'hauria hagut de procurar el suport de França i Espanya a l'hora de negociar.
En aquest sentit, Bartumeu considera que "la negociació no es pot acabar de pressa, perquè s'acabarà malament". A més, creu que cal reforçar les relacions bilaterals. "Nosaltres, el que necessitem són més aliats en aquesta negociació i especialment França".
Bartumeu ha expressat el seu posicionament en el quadern 'Europa en l'horitzó: vers una associació positiva', editat pel Centre d'Estudis i Recerca Socialdemòcrata i presentat aquesta tarda. L'excap de Govern ha manifestat la seva preocupació per l'equip tècnic que ha presentat el Govern a les negociacions, al qual considera insuficient. L'observador de les negociacions ha coincidit amb el que en el seu dia va manifestar el seu company Toni Martí en el sentit que actualment la població no donaria suport a un acord d'associació.
Concretament, l'excap de Govern assegura que si el mateix dia que hi haurà les eleccions comunals es fes un referèndum sobre l'Acord d'Associació, "que no es pot fer perquè, entre altres coses, no hi ha un text d'Acord d'Associació a sotmetre a referèndum, guanyaria el no, n'estic convençut".
Bartumeu justifica aquest no pel fet que la ciutadania no ha estat suficientment informada i veu amb por alguna de les reformes que caldria fer i que posarien en perill el model institucional i econòmic del país.
Informa: Sergi Cano
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: