Les eleccions generals han registrat una xifra rècord en la votació per dipòsit judicial. El 30% de l'electorat va optar per utilitzar aquesta modalitat emetent més de 9.000 vots. S'ha posat en dubte la gestió, des de la custòdia dels sufragis a la seu de la justícia fins al trasllat dels vots als col·legis. La Batllia ha volgut defensar una tasca que es du a terme amb diligència i transparència explicant el protocol que estableix els passos a seguir.
L'oficial de presidència de la Batllia, Jaume Freixes, explica com fan la seva feina. "Estem aquí perquè la llei ho mana, és una possibilitat més i és una feina afegida. Nosaltres no hi tenim un interès especial, però és com totes les feines que tenim encomanades a la Justícia". A més, afegeix que ho fan amb "la màxima cura possible i la màxima transparència".
La Batllia custodia un sobre tancat amb les dades de l'elector, la signatura i una diligència que fa constar el dipòsit del vot. A l'interior, dos sobres més petits, també tancats, amb la butlleta escollida que corresponen a les dues circumscripcions. Freixes comenta que un cop tancat "els hi fem posar el seu nom, cognoms, número de passaport, la parròquia on voten i els hi fem signar al precinte del sobre". Un cop fet aquest procediment, "juntament amb la diligència i la fotocòpia del passaport ho grapem tot i es queda guardat dins d'una caixa de la Batllia que passem a guardar en una caixa forta."
El trasllat dels vots als col·legis ha estat un dels passos qüestionats. I l'oficial de presidència de la Batllia defensa l'actuació feta. "La matinada de diumenge els batlles, juntament amb patrulles de la policia, surten amb les caixes que pertoca a cadascuna de les parròquies cap al comú corresponent per dipositar els vots".
Ja als col·legis electorals, s'introdueixen els vots a mesura que la mesa verifica les dades de cada elector. "El batlle quan arriba allà, prèvia verificació que la persona està degudament censada obre el sobre i introdueix els sobres oficials, els vots, a les urnes corresponents i queda anonimitzat completament", conclou Freixes.
La Batllia recorda que el vot que es diposita a la seu de la justícia no és un sufragi vàlid fins que s'introdueix a les urnes dels col·legis. De fet, hi ha electors que han volgut canviar el vot.
El vot per correu és una altra modalitat de votació, tot i que forma part del que es diposita a la Batllia. Els sufragis arriben per missatger i és l'oficial de presidència de Batllia qui signa l'acusament de rebut per després afegir-los a la caixa on es troba la resta de vots.
Informa: Redacció
Comparteix: