La Bíblia vista a través de l'obra de Marc Chagall, al CAEE

www.andorradifusio.ad

En un dia com avui destaquem la figura de l'artista rus Marc Chagall a qui se li va fer l'encàrrec d'il·lustrar la Bíblia i un paper especial a la figura de Moisès, que de fet era el seu nom original i que es va canviar arran de la persecussió nazi.

El seu nom era Moisès Segal tot i que abans de la persecussió de jueus a França, durant la segona Guerra Mundial, se´l canviaria per Marc Chagall, però Moisès és un dels personatges que més rellevància pren en la col·lecció d´aiguaforts, amb la fugida d´Egipte. La comissària de l'exposició, María Toral, explica que "és un personatge molt actual per al segle XX en què hi va haver èxodes terribles. Viu la revolució russa, la primera Guerra Mundial i la segona Guerra Mundial. Com a jueu va patir l'antisemitisme".

Però en la universalitat del missatge també hi ha d´altres episodis. L'àngel guiant a l'home, intentant tenir sempre una mica d'optimisme davant la lluita, la guerra...

El seu avi era rabí i des de petit va créixer en el si de les lectures de l´antic testament per la qual cosa li va fer especial il·lusió l´encàrrec d´Ambroise Vollard d´il.lustrar la Bíblia. Va trigar 25 anys, del 1932 al 1957, a acabar-la i en ella es poden veure influències de Palestina on va viatjar un any abans de l´encàrrec. "Es va omplir dels paisatges que podem veure-hi", explica Toral, com les oliveres.

Chagall deia que la Bíblia era poesia, pura tragèdia humana. El CAEE dona l'oportunitat de veure una de les 295 col.leccions que hi ha al món de l'obra emblema de l'artista.

Informa: Rosa Alberch
Imatges Ruben Clavo

Comparteix:

L'arribada de refugiats començarà amb dos famílies a mitjans de setembre Ubach avança a la militància de DA que l'acord amb la UE es podria tancar l'estiu o tardor del 2019