Fa tot just una setmana de la primera reunió d´associats i col·laboradors d´AndBio, l´Associació de Biotecnologia d´Andorra. Entre els seus objectius, la divulgació científica per treure algunes de les pors basades en el desconeixement. Així, avui, ens preguntem sobre què és i què no és la biotecnologia.
La biotecnologia és l´aplicació de les ciències naturals, especialment la genètica, a la producció de processos tecnològics i industrials. Moltes d´aquestes tècniques, sobretot agrícoles, fa anys que es practiquen fora del laboratori, amb processos tan simples com els empelts. Ara, amb l´avanç de la tècnica i la investigació, és possible la modificació dels productes de diversos camps: des de l´alimentació fins a la indústria pesant, passant, per exemple, pels processadors intel•ligents. “La biotecnolgia vermella és la que fa referència a tota l'àrea mèdica; la blava a la marina; la verda a l'àrea d'agroalimentació; la grisa són tots els productes per fer bioremediació i per últim la blanca o industrial. Les primeres iniciatives del país giren entorn de la mèdica”, explica Vanesa Arroyo, presidenta d'Andbio. Ha calgut molts anys perquè aquests descobriments hagin pogut passar del camp experimental al camp de la producció; però la desinformació crea molts cops malentesos que provoquen un cert rebuig cap a aquest tipus de productes. És per això que des d´AndBio es volen posar les cartes sobre la taula. “La millor manera és la difusió de la biotecnologia. Apropar-nos a les escoles”, afirma el vicepresident d'Andbio, David Vilanova. A Andorra ja fa anys que hi ha diverses empreses que apliquen procediments biotecnològics: des de la producció d´aliments a la producció de teixits. A la pràctica, la biotecnologia permet crear productes més eficients i, en estar en evolució constant, pot generar oportunitats de negoci i laborals. Informa: Rubén Carcellé Imatges: Xavi Fajardo
Comparteix: