La direcció del Cos de Bombers considera que seria bo regular el cost de les activitats que fan, inclosos els rescats de muntanya. Ho ha explicat el director adjunt Jordi Farré en una entrevista a RTVA en què també ha detallat les xifres de les actuacions que s'han fet durant aquest estiu i que han disminuït respecte del passat.
Entre l'1 de juny i el 15 de setembre, que és el període d'estiu amb més afluència de gent a la muntanya, els bombers han efectuat 71 rescats. 21 dels quals, una xifra similar a la de la temporada passada, han estat al Bike Park de Pal Arinsal. En total, però, són una vintena de rescats menys que el 2018.
Les causes són les habituals: torçades de turmell i algun mareig. Cada cop més, però, el Grup de Rescat de Muntanya també ha d'actuar en casos de desorientació, perquè, si no ho fes, aquestes situacions podrien derivar en desenllaços pitjors.
En el cas d'un rescat per negligència de l'afectat, el Govern havia posat damunt la taula la possibilitat de reclamar les despeses als accidentats. El director adjunt del Cos de Bombers ha confirmat que això no s'està aplicant, però creu que és important regular-ho.
Jordi Farré opina que "abans de fer aquesta aplicació s'hauria de fer una regularització important, una normativa que avui no hi és". I, per tant, "no ho contemplem". Considera "important que hi hagi una normativa o una regulació del cost de qualsevol de les activitats que realitza el Cos de Bombers i, per tant, del rescat de muntanya també".
Farré ha explicat que a Catalunya sí que està reglamentat i tarifat el cost dels rescats de muntanya, però que quan ho han aplicat poques vegades ho han cobrat. Hi prenen part diversos factors, com la preparació, el coneixement o la imprudència, que no són precisament fàcils de determinar.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Kevin Ribeiro
Comparteix: