Bona part de l'especulació immobiliària correspon a "coneguts" propietaris andorrans 

www.andorradifusio.ad

La majoria de les consultes que atén el raonador del ciutadà són per situacions dramàtiques relacionades amb l'habitatge. "El que més cansa, en el sentit personal, és veure l'estat de desesperació que arriben les persones que no saben o no veuen cap opció si han de marxar del pis on estan". A Ràdio Nacional ha criticat el model especulatiu, que en bona part atribueix a propietaris andorrans: "He vist noms coneguts empresarials".

Marc Vila ha assegurat que la problemàtica de l'habitatge no es corregirà sense intervenció de l'estat. De fet, descarta que les coses "s'arreglin quan hi hagi una crisi" i baixin els preus perquè, recorda, "l'economia no va així". 

Pel que fa a les torres d'Escaldes-Engordany, serien l'exemple màxim del model especulatiu, pel qual aposta el capital privat en detriment dels projectes públics: "El que ha passat ara amb Santa Coloma, el comú d'Andorra la Vella, s'ha quedat amb les ganes de poder-ho fer. Cediu terrenys que ja invertirem, què fan els privats? Mentre duri aquesta embranzida, inverteixen en les torres i no inverteixen en coses que màxim donen un 5%."

La solució és un bon parc immobiliari públic

L'aposta, creu, passa per la creació d'habitatge públic i que "Andorra com a país tingui una part del mercat de lloguer fora de l'especulació". Una solució, això sí, que "és una cosa a 20 anys". 

Finalment, sobre la congelació dels lloguers, reconeix que ha estat una mesura molt positiva, però té dubtes sobre el procés de descongelació progressiu anunciat pel Govern: "Diuen que tocarà a un 25% dels contractes de lloguer, a veure qui serà l'afortunat a qui li toqui. Als que els hi toqui teòricament haurien de limitar quin màxim poden posar."

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Les obres, el terra i l'estat dels edificis principals sospitosos de les esquerdes de l'avinguda Santa Coloma El centre històric s'omple de màgia