Buscant un paraigua per als refugiats que no poden accedir a la residència

www.andorradifusio.ad

Diversos ministeris treballen per definir mesures excepcionals que donin cobertura a refugiats en situació vulnerable que no es poden acollir al permís de residència i treball. En paral·lel, més d'un centenar de persones ja han sol·licitat els sis mesos de marge per tramitar aquesta regulació, 13 de les quals ja ho han aconseguit. 

Per tenir més temps per preparar la documentació que requereix el permís de residència i treball, cal sol·licitar l'ampliació temporal del permís de sojorn que es va activar el març passat, pas que han fet 114 refugiats procedents d'Ucraïna, entre els quals 34 infants. Entre els requisits per aconseguir el permís hi ha els antecedents penals del país d'origen, una de les acreditacions més difícils d'aconseguir que s'obté a través del consolat de Barcelona.

"Realment amb un termini prudent entre un i dos mesos les famílies que ho havien sol·licitat ja han pogut aconseguir la documentació."
Pol de Vilallonga, tècnic del Servei d'Atenció a Persones Refugiades

I és que la llista d'espera per accedir al consolat va ser un dels motius que van fer prorrogar el sojorn. Ara mateix una trentena de casos han iniciat els tràmits per aconseguir el permís de residència i la meitat ja el tenen

Una de les prioritats ara és trobar mecanismes que cobreixin els perfils més vulnerables per a quan s'acabi la pròrroga.

"Persones de més de 65 anys, menors que per ara no tenen l'autorització d'un dels progenitors perquè es troba complint el servei militar i tenen dificultat de presentar un document notarial a través del qual autoritzen les progenitores a reagrupar els seus fills al país o gent que encara està en recerca de treball. Jo crec que un 20% aproximadament de la totalitat."
Pol de Vilallonga, tècnic del Servei d'Atenció a Persones Refugiades

I s'hi afegirien dos refugiats sirians de més de 65 anys que van arribar l'any passat. La resta de la família, però, va marxar al desembre cap a França, a on viuen uns familiars. Excepte aquesta parella de persones grans, la resta compta ja amb permís de residència i treball i feina. El país compta ara mateix amb 13 persones procedents de Síria que han arribat a través del corredor humanitari creat per la Comunitat de Sant Egidi. 

Des d'Afers Socials també s'estan preparant per si hi ha famílies que volen reagrupar i no poden complir amb els criteris econòmics, tenint en compte que dos menors ho han pogut fer amb els requisits actuals, i per si Ucraïna restringeix l'accés als serveis consulars als homes en edat militar per reclutar-los, tal com marca una llei recentment decretada pel Govern i amb ampliació arreu del món. Els tècnics estan analitzant com afectaria aquesta normativa els joves i homes que es troben a Andorra, tenint present que hi ha determinades situacions que en queden exemptes. 

Amb tot, veuen primordial prevenir discriminacions, encara molt presents. 

"Hi ha molts prejudicis i molts mites que s'han de treballar perquè la inclusió no solament ve de les persones nouvingudes o persones refugiades, sinó també ve de la disposició i el canvi de mentalitat de la societat."
Mireia Porras, cap d'Àrea de Polítiques d'Igualtat

I aquí, encara hi ha molta feina per fer. Per això estan preparant una nova campanya de sensibilització amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, el 20 de juny. Com a mostra, hi ha la jornada que el ministeri va organitzar a Sant Julià ara fa dos anys amb la presidenta de l'Associació d'Ucraïnesos a Andorra i diversos testimonis de persones refugiades. 

Principals ajudes des d'Afers Socials 

En l'àmbit de prestacions, Afers Socials està oferint allotjament a 17 nuclis familiars procedents d'Ucraïna que, al seu torn, busquen alternatives tot i el context convuls que viu l'habitatge. Si bé al principi sobretot van donar suport econòmic, ara mateix se centren a assessorar i oferir suport social. 

"Acompanyar-los en el dia a dia en la presa de decisions, fer valoracions de si poden accedir a un servei o no hi poden accedir, fer un acompanyament a través de les escoles, dels programes formatius i del servei d'ocupació en la recerca de feina o la integració laboral. En l'àmbit pràctic estem ajudant una totalitat de 112 nuclis familiars."
Pol de Vilallonga, tècnic del Servei d'Atenció a Persones Refugiades

També han activat 60 proteccions sanitàries per a persones que no poden treballar o que tenen sous que no arriben al salari mínim. Unes prestacions que estan vigents ara mateix i que les persones beneficiàries poden compartir amb cònjuges i fills, tal com marca la reglamentació general. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Els punts lila fan 19 serveis el 2023 Nous reptes en la ciberseguretat