El cabal dels rius ha baixat un terç aquest estiu per les altes temperatures i les poques precipitacions, després que l'any passat també fos molt sec. Els experts diuen que per al 2050 baixaran entre un 6 i un 10%, tot i que també deixen clar que, de moment, els escenaris més greus garanteixen l'aigua.
Europa pateix la pitjor sequera dels últims 500 anys, però a Andorra els experts diuen que no ens quedarem sense aigua.
"No som un país que pugui tenir espai per a grans reservoris d'aigua i això fa que en aquestes situacions no tinguem tanta dependència de deixar uns embassaments més o menys plens com ha passat a la Xina, com està passant a França o bé a Catalunya", explica Marta Domènech, investigadora Andorra Recerca i Innovació.
Els cabals han baixat entre un 30 i un 35% aquest estiu i ara s'espera que les precipitacions de la tardor ho compensin.
Així ho confirma Anna Albalat, investigadora Andorra Recerca i Innovació: "Des de començaments d'any fins ara hem tingut precipitacions normals però es ve arrossegant un dèficit hídric del 2021. A més, aquest any hem tingut al juny, maig i juliol rècord de temperatures que han accelerat la fosa de neu o l'evaporació. Com més temperatures tinguis més evaporació d'aigua hi ha."
La previsió per al 2050 és una reducció dels cabals d'entre un 6 i un 10%. Una amenaça per als ecosistemes, però no un problema per a la producció hidroelèctrica, ja que segons comenta Domènech, fa que hi hagi un cabal més alt a l'hivern en haver-hi més disponibilitat d'aigua en lloc de neu. Per tant, pel que fa a la producció hidroelèctrica, el canvi climàtic no ha de ser un problema.
Els que sí que ho són, són els episodis de sequera, tot i que segons els experts, haurien de seguir sent puntuals.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: