Cabirols i isards peixen prop del nucli urbà aprofitant el confinament humà

www.andorradifusio.ad

El coronavirus no és dolent per a tothom. Ja portem més d'un mes de confinament i els animals s'estan acostumant a la nova realitat. Sols a la muntanya en aquesta època els agrada baixar a menjar herba més fresca. La Covid-19 els ha donat més tranquil·litat, ara podem veure cabirols i isards molt a tocar dels nuclis urbans.

Un dels majors plaers que ens ofereix el confinament és poder veure la fauna salvatge gairebé des de casa. Aquest diumenge hem intentat fer-ho en directe. Són les 6.45h del matí. El silenci és la nota dominant i és el moment amb més opcions de veure animals a prop del nucli urbà. Al bell mig del nucli antic de Sispony, tres femelles de cabirol. No gaire lluny, més al nord del poble, un mascle solitari. A Escàs, set cabirols més a tocar de les cases provinents del vedat d'Enclar. A banda de recuperar l'hegemonia de la muntanya, la Covid-19 també està permetent als animals ajornar algun pla de caça.

És habitual que en aquesta època aquest animals baixin a buscar herba fresca. La COVID-19 els ha fet guanyar confiança i ampliar els seus horaris a la vora dels nuclis urbans. Ja són les 8h del matí, però al poble de Pal encara trobem una cabrada de 13 isards del vedat de Xixarella.

"Aprofiten per pasturar aquesta herba més tendra", explica el bander Pasqual Mesa. "Amb el confinament, els nostres hàbits horaris han canviat, tenim menys soroll, circulen menys cotxes i els animals permeten una distància de seguretat més curta i poder veure'ls amb més facilitat", afegeix.

Ara és època de cria per a l'isard. Pel que fa als plans de caça ara hauria d'estar obert per als muflons mascles a Setúria, Comapedrosa i Madriu. L'1 de maig en teoria s'hauria d'obrir a la resta de vedats i al cabirol mascle fins al 31 de juliol. De moment, enguany tampoc s'han d'amoïnar pels trets. "Els plans de caça tenen la finalitat de controlar la població d'aquests animals que no tenen depredador per ara. El seu depredador natural és el llop i l'os i llavors és l'home qui fa aquesta gestió perquè no hi hagi una superpoblació", recorda Mesa.

En termes generals per als humans el 2020 haurà estat un any complicat. Per als animals tot el contrari. S'estan estalviant la temporada de caça i han recuperat l'hegemonia a les muntanyes. Quan la mà de l'home torni potser haurien de tenir dret a renegociar les condicions.

Informa: Cesc Sanjuan
Imatge: Sergi Linares/ Cos de Banders

Comparteix:

Neguit i preocupació entre els autònoms Ser autònoma a Alemanya, com s'hi viu la crisi?