Les càmeres de Banders graven el primer vídeo d'un os a Andorra

www.andorradifusio.ad

És la primera imatge en vídeo d'un os a Andorra i el segon testimoni gràfic en més de 80 anys. És de Sorteny d'ara fa un mes. Ha estat captada per una de les càmeres de fototrampeig que els banders tenen a les muntanyes. El rastre d'ADN que deixen és fonamental per quantificar la comunitat que passa pel Pirineu. 

Des de l'any 1942 que no es tenia un document gràfic de l'os a Andorra. La imatge la va fer un càmera dels banders el 19 de juny. Els hem acompanyat perquè ens mostrin com es munten aquests dispositius. 

La càmera geolocalitzada es fixa al tronc d'un arbre davant un altre equipat amb una concertina per atrapar pèl en cas que s'hi refregui. Des d'inici del 2000 Andorra fa vigilància, i en fa 10 que els banders treballen amb aquests dispositius que s'activen amb el pas de l'animal.

"Tenim els circuits marcats per on passa l'os, sobretot zona nord i oest. Es fa un seguiment continu des de la primavera, que és quan deixa d'hivernar, fins a l'hivern", ha explicat Ferran Teixidó, director de banders.

Un cop recollida la mostra s'envia a la Universitat Autònoma de Barcelona per extreure'n l'ADN i comparar els resultats amb Espanya i França. 

Jordi Solà, cap d'unitat de fauna, apunta que aquest animal no s'ha detectat al seguiment que fan els catalans. La Universitat Autònoma l'ha enviat a França per veure si s'ha registrat allà."

El 2022 es van registrar 76 ossos, 39 eren femelles. Sovint són els excursionistes els que alerten el 148 o fan arribar testimonis com les fotos de petjades. En aquest cas a banda de certificar-ho sobre el terreny es farà una enquesta per verificar el testimoni.

D'entrada poden estar tranquils perquè l'os fuig de les persones però pot atacar un ramat ja que és omnívor.

"S'avisa als ramaders de la zona perquè estiguin alerrta perquè en cas que el que el ramat estigui molt espargit i prendre precaucions", detalla Solà.

Però què fem si el trobem de cara? 

"Fer nota la nostre presència amb xiulets o un roc perquè ens pugui sentir i canviar el seu sentit. si no és així ens apartarem tranquil.lament de la seva trajectòria perquè continuï el seu camí", destaca Teixidó.

Als anys 90 es va emetre una alerta del perill d'extinció de l'os al Pirineu. Des d'aleshores s'ha fet molta feina per la seva reintroducció

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

Balanç positiu del primer any de vida del projecte 'DotzexDotze' d'Andtropia amb 5.100€ recaptats La Serenalla Market acull 20.000 visitants