Més de la meitat dels vots de Concòrdia a les generals es van decidir durant la campanya electoral. Així ho indica la primera enquesta postelectoral d'Andorra Recerca+Innovació, que també destaca la capacitat d'Andorra Endavant per aglutinar sufragis de diferents ideologies. Amb tot, Demòcrates consolida la seva posició com a primera força política.
Una de cada tres persones va decidir el vot durant la campanya electoral, sent Concòrdia el partit més beneficiat. Més de la meitat dels seus vots es van decidir durant les dues setmanes prèvies als comicis, aconseguint atreure vots d'indecisos i nous votants. Són dades de l'enquesta postelectoral d'Andorra Recerca+Innovació, que ha recollit les valoracions de més d’un miler de residents.
L'informe també destaca el creixement d'Andorra Endavant, partit que ha tingut la capacitat d'aglutinar votants de diferents ideologies, i la posició consolidada de Demòcrates com a partit tradicional. De fet, ha mantingut el 60% dels vots que ja va obtenir el 2019 i Xavier Espot ha tornat a ser el candidat que ha donat més confiança als votants. "DA és un partit de 'Catch all'", explica el coordinador de sociologia d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, ja que "té la capacitat d'aglutinar moltes persones de dreta, de centre però fins i tot de centre esquerra". I destaca que "Concòrdia també ha arribat a obtenir vots de centre i centre dreta i Andorra Endavant té pràcticament tota la franja de vots".
Ara, la vista està posada en la capacitat de les noves formacions per seguir aglutinant els vots de diferents partits tradicionals i descontents. Sobretot, en vista a les comunals. "Qui ha guanyat, que ha estat DA, ha estat per la seva capacitat de fer coalicions a cada parròquia que l'han permès obtenir les majories", destaca Micó.
Pel que fa als no andorrans enquestats, el 90% afirma que votaria si pogués. A diferència d'anys anteriors, amb més simpatia pels partits d'esquerra, un 30% dels vots anirien a DA.
De l'informe també es desprèn que la franja d'edat on més va augmentar l'abstenció va ser en els votants entre 20 i 35 anys.
Causada, principalment, perquè viuen a l'estranger i es desvinculen de l'actualitat política. Per altra banda, també destaca prop d'un 30% d'abstenció per part de persones que són crítiques amb la política i no estarien d'acord amb el sistema electoral.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: