El Govern anuncia campanyes de català en l'àmbit de les entitats públiques, en especial el sector mèdic, el taxi i el bus i les barberies i perruqueries. Després de la crisi del 2008 i amb l'obertura econòmica hi ha hagut una rotació en el sector econòmic que ha perjudicat el català. Tanmateix el bilingüisme guanya terreny.
El català amb un 46% és l'idioma més utilitzat al llarg del dia, seguit del castellà amb 39%, el francès (6%) i el portuguès (3,9%) si es mira l'indicador lingüístic.
Tot i que en l'àmbit familiar la majoria d'enquestats diuen parlar català als fills, es perd l'ús a casa en detriment del bilingüisme que també creix en el l'àmbit dels amics. En l'estudi el català perd 10 punts i el castellà en guanya 14 respecte el 2014.
En sectors tradicionals s'afegeix el sector del transport, la barberia i la perruqueria, i a l'hora de sortir de nit. També quan anem al metge on l'atenció i parla del català no arriba al 50%, explica el director de Política Lingüística, Joan Sans. La ministra de Cultura Sílvia Riva assegura que "ja s'han pres mesures per fixar aquestes línies d'acció i intentar milorar".
El director del CRES, Joan Micó, explica que molts dels professionals han vingut de fora amb l'obertura econòmica alhora que hi ha hagut una rotació després de l'èxode a partir de la crisi del 2008 que va fer que el 2014 milloressin les xifres del català i ara es tornin a veure afectades.
El català està abocat a conviure i compatir espai amb altres llengües. Amb tot des del ministeri es buscarà com marcar la diferència que li dona l'oficialitat.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Vicente Bellot
Comparteix: