El comú lauredià ha inaugurat "Una història per a Canòlich", mostra que repassa la història del darrer mil·lenni d´aquest emplaçament i la seva tradició. Hi ha documentació que s´exposa al públic per primer cop. L'exposició parla també de l´evolució del topònim, que inicialment volia dir terra de colons.
Els lauredians i lauredianes poden conèixer amb més detall la història de Canòlich i el culte a la Mare de Déu que es visita en peregrinació cada darrer dissabte de maig. Tot això a través de documents diversos i altres objectes, estudiats i explicats per la historiadora Teresa Rodrigo i la documentalista Laia Farrés.
Alguns dels escrits surten per primera vegada dels arxius. En set segles de tradició religiona "ens plantem al 1903, que és quan el comú decideix que l'aplec sigui definitivament festiu", relata Rodrigo. El primer document en què hi apareix el topònim de Canòlich és, segons Farrés, és "un pergamí que tracta dels límits entre la parròquia de Civís i Sant Julià".
Entre els objectes exposats destaquen les armes que tenien els caps de casa, la talla de la marededéu i de sant Andreu de Canòlich o un dels primers calzes de plata necessaris per poder oficiar missa.
Informa/imatge: Rubén Carcellé
Comparteix: