L’augment de les temperatures i les poques pluges d'aquest estiu han afavorit la presència de processionària del pi als boscos del país. Aquesta setmana els comuns han fet el tractament aeri de fumigació i control de l'expansió d'aquesta eruga, que es fa ja des de fa cinc anys.
Diversos helicòpters han sobrevolat mil hectàrees de boscos del país per acabar amb l'eruga processionària. Un insecte propi dels ecosistemes forestals, originari del Mediterrani i que va arribar a Andorra als anys 90.
L'enginyer de monts, Esteve Tor, explica que cada any han de tractar un "mínim de mil hectàrees per controlar que no se'ns expandeixi". El principal problema assegura que són les altes temperatures. "El problema que tenim és que, com que les temperatures van pujant cada estiu i a més aquest hem tingut molta sequera, aquest insecte ha pujat a cotes altes. Gairebé a les pistes d'Arinsal, on no l'havíem tractat mai, s'ha detectat."
Les zones més sensibles són Sant Julià de Lòria, Encamp i la Massana. Les que tenen més vegetació i on fa més calor. I ja fa cinc anys que s'hi va iniciar el tractament de control pels danys que pot causar aquesta eruga.
Els seus pèls són urticants i, si entren en contacte amb les persones o els animals, causen irritació a la pell i als ulls. Fins i tot poden causar mal a través del vent, per la qual cosa es recomana anar amb molta cura i no entrar en boscos que podrien estar afectats.
Informa: Roser Puigbò-Judith Sáez
Imatges: Albert Refart
Comparteix: