Perspectives alternatives a la història coneguda del Principat. Així es podria resumir el cicle inaugurat aquest dimarts a la nit i que durant les pròximes sis setmanes presentarà els últims treballs sobre Andorra de diversos historiadors. Les conferències estan organitzades per l'Institut d'Estudis Andorrans.
Una proposta que amb el títol "Cinc hores amb la història d'Andorra" presenta els darrers treballs de cinc historiadors centrats en diversos aspectes del passat de les Valls. Carles Gascón obria el cicle parlant sobre un període especialment fosc de la història: els orígens del bisbat d'Urgell, i molt especialment de la figura del bisbe sant Just. "Tots els bisbats catalans tenen, més o menys, hipòtesis força fonamentades sobre els seus orígens a excepció, fins ara, del bisbat d'Urgell que, d'alguna manera, és un territori perifèric en relació als principals centres de poder tradicionals de Catalunya. Això i altres motius, com una època amb poca documentació i en què no hi ha prous excavacions arqueològiques, fa que sigui un tema poc conegut", explica l'historiador.
Les conferències, que tenen com a seu el centre de formació d'adults d'Aixovall, continuaran el dia 14. Emma Arcelin parlarà sobre els primers parlaments pirinencs.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatge: Kevin Ribeiro
Comparteix: