Després de tota una vida pintant arriba la primera retrospectiva de Carme Massana a la sala d'exposicions del Govern amb una cinquantena d'obres. L'hem visitat al seu estudi per conèixer el traç d'una artista interessada en la natura, el color i les llicències, que a la seva edat són totes.
L'estudi de Carme Massana és una pinacoteca, un arxiu on veure el camí d'una vida on la natura del Pirineu i els camps de Tarragona han estat gran font d'inspiració sempre des d'una òptica acadèmica que recorda l'escola Mir, que es fa seva i ens comparteix amb passió.
"Quan tu veus un paisatge, pensa en blanc i negre. Com faries aquella fotografia? Com sortiria? Tanques una mica els ulls i te n'adones dels valors. Primer miro la composició, amb un pinzell dibuixo i a vegades faig disbarats, poso els colors que es van quedant allí i sempre n'hi ha que no saps per què els has posat".
Carme Massana, pintora.
El color ha estat un refugi per a l'artista que ens confessa que el turquesa sempre ha anat amb ella. O el vermell, un dels que més li ha costat tot i que "ara el poso bastant en relació als arbres d'Andorra, aquells arbres tant vermells, tant imponents". Afegeix que quan va passar l'accident del seu fill, l'Albert Llovera, es va adonar "que el color directe em donava alegria i potser per això em vaig passar al 'fauve'".
Molts dels quadres que veiem aquí no seran a l'exposició ni els vendrà mai. Per exemple, uns gladiols vermells amb què va iniciar-se en el fauvisme o una estampa tranquil.la al port de Vinaròs amb el qual esgarrapava moments de vida. La Carme ens ensenya un nota mentre llegeix el seu revers: "Barques de Vinaròs, l'últim any que vaig pintar amb el Xavier (el seu marit), 2015. És l'últim que vaig fer amb el Javier. No el vull pas vendre".
L'artista guarda records de l'època gloriosa de les galeries, de col·leccionistes com la casa d'Alba i compradors anònims que mai ha conegut. Ara, per primera vegada, tindrà la seva mostra a la sala d'exposicions del Govern al Parc Central.
L'exposició al Parc Central es podrà visitar fins al juny.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: