Andorra la Vella i a la Massana tenen les vies més contaminades per culpa del trànsit. Per això el Govern està decidit a solucionar el problema d'entre setmana i en horari laboral quan els valors es disparen. Malgrat tot, els valors generals indiquen que la qualitat de l'aire és molt bona en més del 90%.
El carrer de la Unió i l'avinguda Sant Antoni són les dues vies més contaminades del país i, contràriament al que es podria pensar, Sant Julià de Lòria i el Pas de la Casa, gaudeixen d'una bona qualitat de l'aire gràcies a la dispersió meteorològica, per exemple, gràcies al vent. Ordino, Encamp i la Massana.
El gran volum de contaminació ve donat, en part, pel diòxid de nitrogen del trànsit. El cap de projecte de l'Observatori Nacional de la Sostenibilitat (OBSA), que ha elaborat l'estudi, Oriol Travesset, indica que "la principal font d'emissió són els vehicles, seguida de la calefacció a l'hivern, les emissions industrials i l'aigua calenta sanitària".
L'estudi reflecteix que es contamina més entre setmana i en mesos d'hivern i més en horari laboral que no pas el cap de setmana.
És per això que, amb la vista posada al 2030, es vol aconseguir reduir un 8% la contaminació gràcies a la introducció del vehicle elèctric i altres mesures que passen per la mobilitat. El director de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, diu que s'hauran de fer plans de mobilitat parroquials. També les empreses de més de 100 treballadors i les administracions públiques s'hauran d'implicar. "Han de pensar en com es desplacen els treballadors, si ho fan tot a la mateixa hora o en horaris graduals", ha dit.
L'eina desenvolupada per l'OBSA, amb dades des del 2010, permet fer simulacions i valorar l'afectació en la qualitat de l'aire de manera anticipada.
El que s'ha remarcat és que la qualitat de l'aire que respirem és molt bona però cal tenir en compte que les emissions contaminants repercuteixen en el canvi climàtic.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero
Comparteix: