La reforma de les pensions a través d'un sistema mixt hauria de permetre estabilitzar i garantir el futur. Ho creu el president del consell d'administració de la CASS, que diu que la solució passa per complementar el sistema actual de repartiment de les cotitzacions amb un de capitalització, és a dir, com a una mena d'estalvis que creu que ha de gestionar el sistema públic. Albert Font també defensa la necessitat de reduir la despesa en proves no necessàries.
No ha parlat de terminis de la comissió de treball per a la reforma de la pensions, però Font té clar que la solució passa per combinar tres ingredients:
"Primer, el que ja tenim ara, un sistema de repartició, és a dir, el que es cotitza es paga en temps real; segon, un sistema de capitalització, és a dir, el que jo cotitzo per mi no ho té ningú més i soc jo que em faig una caixeta. En aquest cas, ja veurem si ho gestionarà un sistema privat o un públic, nosaltres entenem que ha de ser el públic".
El tercer ingredient del president del consell d'administració és potenciar exempcions i bonificacions per a aquelles inversions que es destinin a la jubilació.
Aquests són, segons Font, els punts clau per a la sostenibilitat de les pensions als quals s'han de sumar l'increment de les cotitzacions i endarrerir l'edat de jubilació.
Al programa d'RNA 'Els matins de la Nacional' també ha parlat de la branca general de la CASS, que ha dit que ha de reduir la despesa posant fi al finançament de prestacions no necessàries i amb un sistema per evitar el frau.
"Algunes poden ser necessàries per a la tranquil·litat psicològica de qui les demana, però objectivament a nivell sanitari hi ha molta despesa que no és necessària ni obligatòria fer-la. Hem d'anar a la caça d'aquest tipus de despeses. Ser curós de la salut no vol dir sistemàticament gastar massa, sinó gastar on cal".
Ha reconegut que les pensions actuals són baixes perquè es paga poc, però que el sistema en realitat és generós:
"Per un euro que es cotitza, es perceben 2,5. El sistema és generós, però és veritat que numèricament les pensions són baixíssimes i estan per sota del llindar de la pobresa. Això és perquè el que es paga és molt inferior al que es paga en altres països".
Informa: Anna Pifarré
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: