Després de tota una nit i matinada de feina, els operaris del COEX, de Protecció Civil, del comú de Sant Julià i dels cossos d´emergència han aconseguit rentar de runa el centre del poble.
La gran preocupació ha passat a ser el restabliment del subministrament d´aigua potable i assegurar el d´electricitat. Pel que fa a les causes del desbordament del riu d´Aixirivall, que va arribar a arrossegar 13 metres d´amplada de troncs i pedres i cinc d´alçada, encara s´estudien. La casuística meteorològica és la principal culpable, però també cal analitzar, a posteriori, si s'ha de millorar, en alguns punts de més risc, la neteja de boscos i capçaleres de rius.
Sobre l'estat dels boscos, el Director tècnic del CENMA IEA, Ramon Copons ha assegurat que "hi ha molta feina a fer. El boscos no s'exploten ara com s'explotaven fa desenes d'anys. Això fa que el bosc hagi crescut desmesuradament en alguns punts i ara sigui molt difícil extreure tota aquesta fusta."
Pel que f al riu, el director de Protecció Civil, Francesc Areny ha explicat que: "El riu net o no net, la quantitat de precipitació és tal i amb un termini de temps tant curt i tenint en compte que el terra està sec, no retén l'aigua i facilita el lliscament per damunt, que provoca la torrentada i el corrent d'arrossegalls. Tota la vegetació pel camí ha frenat la velocitat d l'aigua. Si el torrent hagués estat net, l'aigua hagués baixat amb molta més força."
Sobre la tempesta d'ahir, la investigadora CENMA, Laura Trapero ha indicat que "el que va passar és que es va mantenir estacionaria a la mateixa zona, a la capçalera, a la zona de Claror. Va estar uns 40 minuts precipitant d'una forma molt intensa i molt local i afectant just la força d'aquest riu."
Els experts del CENMA asseguren que les riuades són normals a Andorra i que són tan locals i imprevisibles que, fins que no tenen les imatges de radar amb la formació de la tempesta, no es pot predir on seran exactament.
Informa: Jordi Cama Imatge: Jordi Seabra Locució: Montse Grau
Comparteix: