Al setembre es vol presentar la llei perquè els nouvinguts aprenguin català. Avui ho ha dit la ministra en la rebuda dels estudiants del Campus de català que organitza el Govern amb l'Institut Ramon Llull. Per cert, que alguns tenen un bon domini de la llengua.
L'Armin va estudiar antropologia lingüística i les estades el van ajudar a apropar-se a una llengua amb molta sonoritat. "Vaig decidir d'apuntar-m'hi. Tenia uns amics a Catalunya i sempre m'ha agradat la sonoritat de la llengua", explica.
El cas del Johannes és molt diferent. És una necessitat per a la tesi. Es tracta d'una tesi doctoral sobre el nacionalisme a Catalunya. Diu que "m'he apuntat al campus per millorar el nivell de català i conèixer els llocs on es parla".
Un voluntariat de treball amb nens va portar la Yves a voler aprendre la llengua i enriquir el vocabulari. Considera que "aquí és molt fàcil perquè he après noves paraules al Campus".
La trentena d'alumnes que formen part del campus d'aquest any venen de disset països tan dispars com el Canadà, Cuba, Irlanda i Rússia i la majoria tenen un nivell entre A2 i B1 de català.
Jean Michel Rascagnères, cònsol menor d'Encamp, ha explicat que "de les 7.000 llengües que hi ha, 25 desapareixen cada any i n'hi ha vint que dominen el món. Les llengües minoritàries com la nostra corren perill i crec que iniciatives com aquesta permeten una difusió de la nostra llengua més enllà de les nostres fronteres".
Als nouvinguts no se'ls demanarà tant, però Mònica Bonell, ministra de Cultura, ha reiterat que el deure de les institucions és fer valer la llengua oficial. Al setembre es vol presentar abans de passar tràmit parlamentari. Segons Bonell, "hi haurà una formació de país, però hi haurà una formació de paraules per tenir una conversa mínima en català".
Avui han estat rebuts per les autoritats encampadanes i del ministeri de Cultura. Fins al 6 d'agost tindran l'oportunitat de fer una estada immersiva i aprendre més sobre la nostra llengua i cultura.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: David Moreno
Comparteix: