Treballar més de 55 hores a la setmana augmenta el risc de patir un ictus i de morir per malaltia de les artèries del cor. Dada preocupant, sobretot, perquè després de la pandèmia han crescut els treballadors amb jornades laborals llargues, així com els addictes a la feina. El teletreball i les reduccions de plantilla són alguns factors.
Podem ser addictes al joc, a substàncies, com l'alcohol i les drogues, a internet i, fins i tot, a la feina, on passem 40 hores setmanals. El cap de Salut Mental del SAAS, Carlos Mur, defineix aquesta malaltia. "L'addicció al treball és una síndrome que en l'àmbit bioquímic té les mateixes reaccions que altres addiccions amb substàncies o sense: la necessitat a l'addicció o dependència a l'adrenalina". I continua explicant que aquest concepte "d'estar sobreexcitat" té una connotació negativa. I és que "quan arriba una relaxació excessiva, aquesta persona en l'àmbit emocional i psicopatològic desenvolupa una increïble sensació de buidor. Com que la meva vida no té sentit."
Fins al punt que no es desenvolupen aficions més enllà de la feina i els dies de descans ve l'avorriment. Mur exposa també perquè s'arriba a aquest punt. "No tenen vida personal perquè el treball va fer una invasió de totes les nostres vides. Necessiten aquesta adrenalina i estrès. Són persones que viuen en estat d'alerta constant perquè tenen responsabilitat molt alta".
Aquesta necessitat d'estar sempre actius explica, en part, que hi hagi molta més gent que fa activitats a l'exterior o duu a terme esports de risc. "Un hipercortisolisme constant que els provoca la necessitat d'estar sempre actius. Això també explica la pujada increïble de l'interès en les activitats a la natura o els esports de risc, que els permeten mantenir aquests nivells de cortisol i adrenalina constant."
Com més responsable i perfeccionista s'és, més risc. També com més exigent és la feina i més hores es fan al despatx. Treballar més de 55 hores a la setmana, en comparació amb jornades laborals de 35 o 40 hores, incrementa un 35% el risc de patir un accident vascular cerebral, ictus, i un 17% el de morir a causa d'una cardiopatia isquèmica, malaltia de les artèries coronàries, que es produeix quan s'obstrueix una artèria del cor.
L'Organització Mundial de la Salut i la Internacional del Treball n'alerten, ja que cada vegada són més els treballadors amb jornades laborals excessivament prolongades.
La pandèmia n'ha estat un accelerador. Ha normalitzat el teletreball en molts sectors, desdibuixant la línia entre la vida personal i laboral, i ha obligat molts treballadors a ampliar les seves jornades a causa de reduccions de plantilla.
Des de l'organisme internacional recomanen als governs introduir lleis que limitin els horaris laborals, que els convenis entre empreses i treballadors permetin flexibilitzar-los i que els treballadors puguin informar de les hores que treballen per no superar les 55 setmanals.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Nil Forcada
Comparteix: