La patronal coincideix en la necessitat d'anar incrementant el salari mínim, però de manera gradual. Això sí, el director de la Confederació Empresarial ha descartat a Ràdio Nacional nous augments generals de la resta de sous. Iago Andreu ha defensat també la creació d'un parc públic d'habitatge.
Ni parlar-ne de pujades salarials globals com les que va decretar el Govern els anys 2022, 2023 i 2024. És la posició de la Confederació Empresarial, entre altres coses perquè la inflació s'ha moderat i és ara molt més baixa. Té clar que "no es pot demanar que tot caigui cap al salari". Sí que és partidari, en tot cas, d'anar apujant el salari mínim fins al 60% del salari mitjà, però de manera gradual.
Iago Andreu ha estat molt crític amb la Unió Sindical, partidària d'aturar les quotes de temporers mentre no se solucioni el problema de l'habitatge. El director general de la patronal considera que això significaria aturar l'economia. Al seu parer, la creació d'un parc públic seria la millor manera de fer front a la crisi d'accés a l'habitatge. Al voltant de les contractacions irregulars o subcontractacions que hi ha hagut els darrers temps, apunta que "en molts casos no eren empreses associades a la CEA" i afegeix que són els primers interessats a "fer les coses bé".
Respecte al comunicat del sector de la construcció, en què s'oposava frontalment a algunes disposicions de la Llei òmnibus, Andreu hauria preferit "la via de diàleg amb el Govern i els grups parlamentaris", però entén "el posicionament i l'enuig del sector". De les catorze propostes que van fer, destaca sobretot la retirada de la cessió obligatòria de pisos.
D'entrada, no es vol posicionar sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea perquè encara està "una mica verd". Reconeix, això sí, que el sector financer i el dels serveis associats serien els que tindrien més potencial per créixer. En tot cas, té clar que el futur d'Andorra és estar més a prop d'Europa.
Pel que fa al model transfronterer de Luxemburg, on la meitat dels treballadors resideix fora del país, matisa que la comparació amb Andorra és "absurda" perquè té molts punts fronterers i és més extensa. Amb tot, sí que estudien aquesta opció com una solució de futur a valorar. Defensa la necessitat d'obrir un debat, però "en cap cas parlàvem de les persones que ja viuen a Andorra".
Reclama una planificació a llarg termini de l'afer dels treballadors i temporers. El que creu que no té sentit és "demanar una rectificació per una cosa que la CEA no havia dit", com van fer alguns partits polítics i l'USdA. I ataca Gabriel Ubach: "Ningú no li va demanar una rectificació quan va dir que s'hauria de fer un boicot a les empreses andorranes".
La CEA, diu, accepta el paper de "dolent de la pel·lícula", però es mostra satisfet perquè fan "propostes des de la responsabilitat" i no tant buscant "el titular més gros", ha conclòs en referència al secretari general de la Unió Sindical.
Informa: Redacció
Comparteix: