Finalitzar les pròrrogues forçoses dels contractes de lloguer i crear una batllia especialitzada en habitatge són algunes de les propostes que la CEA ha enviat al Govern i a l'arc parlamentari. Entre altres afirmacions, posen en dubte l'eficàcia del projecte de llei presentat fa uns dies pel Govern, un text que, segons l'entitat patronal, és insuficient i agreujarà el problema.
El document recull vuit propostes que, segons la CEA, tenen la voluntat de ser una aportació constructiva al debat. Per exemple, finalitzar les pròrrogues forçoses dels contractes de lloguer en dos anys. Segons l'entitat, les intervencions públiques en aquest sentit no han generat cap gran oferta, sinó que, per contra, han creat un escenari de poca seguretat jurídica. Paral·lelament, és necessari fer una radiografia del mercat de l'habitatge i dels preus reals.
També consideren necessari crear un registre de la propietat i posar en marxa una batllia especialitzada en matèria d'habitatge per resoldre conflictes entre propietaris i llogaters. La solució del problema, segons la CEA, implica crear un parc públic a preu regulat i mesures per incentivar l'entrada al mercat dels habitatges de lloguer residencial.
Durant els dos anys que durarà la pròrroga forçosa dels contractes, proposen que es permeti l'augment de la renda superior a l'IPC per a aquells contractes antics i actualitzar la renda dels contractes més recents.
La CEA reconeix que l'accés a l'habitatge s'ha convertit en una qüestió social de primera magnitud i de vital importància, que posa en risc la competitivitat i viabilitat de les empreses per les dificultats de trobar mà d'obra. A més, consideren que el projecte de llei que estableix les pròrrogues forçoses i l'augment controlat de les rendes, per si sol, només pot agreujar el problema.
Informa: Joan Antoni Sarmiento
Comparteix: