La passada legislatura ha estat la de major acceleració cap a la transparència financera i la prevenció del blanqueig de capitals. Així ho assegura el ministre de Finances, Jordi Cinca, que no obstant això admet que algunes reformes per complir amb les recomanacions del Moneyval es podrien haver fet anys enrere. Però de res serveix fer ràpid les reformes, diu Cinca, si el sector financer no té temps d'adaptar-se per aplicar-les.
A Andorra mai abans hi havia hagut una acceleració tan gran cap a la transparència financera i la prevenció del blanqueig com en els darrers quatre anys, afirma Jordi Cinca.
Sense voler entrar en triomfalismes, Cinca afegeix que si es mira l'evolució de l'entorn internacional, el ritme d´Andorra ha estat raonable. I és que el titular de Finances admet que algunes reformes legislatives en matèria de prevenció de blanqueig que recomana el Moneyval es podrien haver fet abans."La immensa majoria de les recomanacions ja hi eren al 2009 i al 2005", afirma Cinca, que entèn que "qualsevol pot dir que si les haguéssim fet en aquell moment (les reformes), ara no tindríem aquests problemes", però creu que l'important és que "Andorra no s'ha quedat aturada des que va agafar els compromisos de la llei antiblanqueig".
Cinca explica que quan un país agafa el camí d´aquestes reformes, les ha de fer a un ritme que permeti anar-les assumint. De res serveix aprovar-les, diu el ministre, si els sectors afectats no poden aplicar-les "perquè no tenen temps d'adaptar els seus sistemes informàtics al que se'ls està exigint quant a blanqueig". "Darrere de cadascuna d'aquestes mesures hi ha un esforç estructural i organitzatiu molt potent", afirma.
El ministre demana que si s´és crític perquè els darrers dos anys no s´ha fet prou en matèria d'antiblanqueig, també es sigui capaç de contextualitzar-ho i comparar-ho amb el que s´ha fet els últims deu anys.
Informa: Andrés González-Nandín
Comparteix: