Clam per evitar la revictimització de les supervivents de violència de gènere

www.andorradifusio.ad

Desorientació i descoordinació entre els diferents estaments que atenen les víctimes de violència de gènere i haver d'explicar el maltractament viscut moltes vegades. Són algunes de les principals queixes i mancances que té el sistema ara mateix. Des de l'Institut Andorrà de les Dones s'ha coordinat una taula de treball multidisciplinària que s'ha reunit durant un any per plantejar millores en els protocols amb l'objectiu de protegir molt més les supervivents.

Una vintena de professionals s'han reunit mensualment durant un any per optimitzar l'atenció cap a les supervivents de violència de gènere.

"Hi havia desajustaments a l'hora de relacionar un estament amb un altre. Hi havia algun petit buit i s'ha resolt. S'ha millorat el que ja existia i han sortit noves accions."

Montserrat Ronchera, secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones

Com per exemple tenir un únic advocat referent durant tot el procés d'atenció a la víctima. Per aconseguir-ho, des del col·legi d'advocats han sol·licitat una subvenció al Govern per formar els lletrats i crear un grup especialitzat en la matèria. Enguany hi ha hagut deu advocats que han fet una formació a distància, un volum de professionals que seria suficient per materialitzar aquesta secció.

Per continuar combatent la revictimització, en les properes setmanes s'espera estrenar millores en el protocol d'acollida de la víctima a la seu de la justícia per evitar que hagi d'explicar la violència viscuda diverses vegades. A través d'una reforma legal que s'està perfilant, també es preveu definir quan s'aplica la prova preconstituïda que, ara s'activa sempre en menors d'edat, amb l'opció d'ampliar-la a més casuístiques per reforçar la protecció.

"És una prova que es realitza molt abans del judici, durant la instrucció de la causa, en la qual hi participa la víctima acompanyada de psicòlegs i del seu advocat, i en una sala a part hi ha la resta d'actors judicials. És molt important la presència del jutge, del secretari judicial i de la fiscalia, però també de l'advocat o els advocats i del processat o processats."

Ivan Alís, fiscal adjunt

Un altre dels projectes és estudiar amb el Col·legi de Psicòlegs mecanismes per allargar el suport psicològic cap a les víctimes i organitzar una formació amb la Universitat d'Andorra dirigida a professionals, sent la formació un dels pilars clau per millorar l'atenció i l'acompanyament.

Recordem que el telèfon de Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere és el 181, i també es pot enviar un WhatsApp al 606181.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pau Bonastre

Comparteix:

Som Veïns diu no a l'acord d'associació El Govern reparteix calces i copes menstruals