La coca, imprescindible en l'àpat de la nit de Sant Joan

www.andorradifusio.ad

Avui arriba una de les nits més màgiques de l'any, la nit de Sant Joan. A banda de les fogueres i els petards, el protagonisme el pren la coca, un dels productes més tradicionals i que no passa de moda. Els obradors del país han treballat de valent perquè no faltin a cap taula.

Van començar a fer-se durant l'imperi Carolingi, per donar sortida a les restes de massa que els pastissers no utilitzaven. Abans era rodona, com a mostra del culte al Sol, i, avui en dia, ha de ser el doble de llarga que d'ampla. Si no hi ha reis sense tortell, no hi ha Sant Joan sense coca, i els pastissers ho saben molt bé. En aquest obrador han amassat unes 200 coques, en una tasca que ha començat a mitjanit. La recepta és sempre la mateixa.

La cobertura en canvi pot canviar.

I un cop han sortit del forn, les coques ja estan preparades per a un viatge que comença a l'obrador i acaba a la fleca, on la gent ja fa cua des de primera hora del matí.

Des del gremi confien que les vendes es mantinguin donat que, tot i que a Andorra la Vella sigui pont, esperen que la gent aprofiti el diumenge per fer festa amb unes postres que no poden faltar a cap taula. Sigui quina sigui la varietat, tots han marxat cap a casa amb una, o dos.

Amb la coca, els petard i el cava, les llars andorranes ja ho tenen tot a punt per a aquesta nit, la més esperada i curta de l'any.

Informa: Tatiana Navarro
Imatge: Kevin Ribeiro

Comparteix:

Reunions, fòrums i conferències omplen el calendari fins a la gran cita de la Cimera Iberoamericana Andorra 2020 La companyia de teatre AN-DANDA-RA  tanca amb èxit tres dies d'actuacions amb l'obra "Garses"