Les eines de comptatge de persones d'Actua Tech aviat es posaran al servei de la vall del Madriu. Saber el trànsit de gent que hi ha a la vall ajudarà a fer millors polítiques de conservació. D'aquí a dos anys la declaració Unesco passa examen, un termini que els quatre comuns implicats podrien aprofitar per veure quin tipus d'accés es permet a la vall que enguany prepara el 15è aniversari.
Sabem que la vall del Madriu-Perafita-Claror té una capacitat de càrrega de 10.000 persones anuals per a prop de 4.300 hectàrees protegides.
Fins ara el comptatge s'ha fet a partir dels comptadors que hi ha a les quatre entrades a la vall. Ben aviat se'n tindran més dades útils per la gestió i la conservació de la vall de la mà d'Actua Tech i a través de les senyals dels mòbils per saber "per quins punts entren, quants dies s'hi estan i en quines zones per veure si hi ha zones saturades o d'altres sense afluència", indica la directora del pla de gestió Susanna Simon.
Plans públics, privats o la capacitat de càrrega són alguns dels documents que s'adjuntaran al pla de gestió que han fet des de la Universitat Autònoma de Barcelona. Només queda validar-lo pels comuns d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, que amb el ministeri de Cultura acabaran escollint quin tipus de trànsit hi pot haver.
Dins la tasca de difusió, quan la vall celebra els 15 anys de la inserció a la llista del patrimoni mundial de la Unesco en la categoria paisatge, es preparen diverses activitats, com ara un projecte de recuperació de memòria que es podrà veure aviat a Ràdio Televisió d'Andorra amb els testimonis "els cortalans, la gent que hi anava a gaudir, o persones que havien treballat a Fhasa".
En dos anys la vall del Madriu-Perafita-Claror passarà examen per veure que el territori es troba en el mateix estat que en el moment en què es va fer la declaració.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: