El Col·legi d'Arquitectes ha incorporat un programari d'estadística per saber el destí dels metres que visa. Les dades extretes amb les d'altres sectors com l'immobiliari o el de la construcció han d'ajudar a saber quin és el parc d'habitatge preparat per vendre i llogar que hi ha al país. L'aportació de les dades es farà en la taula d'habitatge per intentar solucionar aquest problema endèmic.
Des de la intenció del promotor de fer un projecte, a la seva aprovació, construcció i venda o lloguer, poden passar alguns anys, tants que avui dia encara es construeixen obres que es van visar el 2008 en plena crisi. Aquest allargament, amb pisos tancats fa que sovint no es tingui un dibuix real de l'habitatge disponible per a lloguer. Conscients d'aquests fets, el Col·legi d'Arquitectes ha posat en marxa una eina que ha de ser un primer pas per traçar una obra de principi a fi, com explica la presidenta, Zaira Nadal.
Nadal creu que, amb el preu de construcció, les dades de final d'obres que donen els comuns, les cèdules d'habitatge que dona el Govern, el salari mitjà i la mitjana del lloguer haurien d'ajudar a la taula d'habitatge per tenir una oferta ajustada, a banda de conèixer millor el mercat. Creu que "és una mica absurd tenir un habitatge i no posar-lo a llogar, però algun motiu potser tindrà la persona" i per això s'ha de veure "quin problema té".
En el que portem d'any s'han visat més de 43.000 metres quadrats d'obra nova, un 10% del total de l'any passat. La tendència del 2020 està marcada a la baixa arran del tancament del sector durant el confinament i un episodi històric. Al desembre de l’any passat es van validar més de 140.000 metres quadrats d’obra nova. I és que molts constructors van anticipar-se a l’entrada en vigor de la llei de transició energètica que porta intrínseca més exigències i encareix l’obra. Això a més dels mesos de parada per la Covid-19.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Albert Refart-Arxiu RTVA
Comparteix: