Els comuns ho tenen tot enllestit per a la jornada electoral amb un dispositiu en què els treballadors comunals i els consellers són els encarregats de fer l'escrutini i enviar-lo.
Andorra la Vella es prepara per a una jornada electoral intensa; és la parròquia amb més electors del país, exactament 8.784. A la capital, s'han habilitat cinc cabines en les dues meses electorals, a més n'hi ha dues d'adaptades. Així doncs, les persones amb mobilitat reduïda o amb dificultats visuals tindran el seu espai, a més d'estar acompanyades per voluntaris.
Però, i a les meses, els cinc membres que en formen part, qui són? "Les meses, la llei qualificada del règim electoral obliga que hi hagi dos membres del comú, és a dir, dos consellers. Venen presidides per un d'aquests consellers, que va per ordre protocol·lari i a part d'aquests membres del comú, que no poden ser candidats d'aquestes eleccions, formen part bàsicament treballadors del comú", detalla la secretària general del comú, Laura Camps.
És una jornada que desplega un dispositiu electoral amb seixanta treballadors del comú, que es presenten de manera voluntària, per dur a terme tasques de logística i suport al procés de votació. Una vegada tanca el col·legi, comença el recompte. "Cada mesa té dues taules i se'ls hi reparteix blocs de 100 sobres, els van obrint a davant dels interventors i es va apuntant en un paper i es fa un acte de cada recompte d'aquests 100 sobres."
D'aquests interventors n'hi ha vint-i-cinc que estan designats per les candidatures. Quan els membres acaben l'escrutini, envien els resultats. "Quan tenim el recompte d'aquests 100 sobres es van introduint els resultats al sistema informàtic, que està connectat amb Govern i és el que alimenta la informació que té el Govern", explica Camps.
Tan bon punt l'executiu ho rep tot, s'oficialitzen les llistes i cada parròquia té el seu nou equip comunal.
Informa: Laura Mitjans
Imatges: Jordi Seabra
Comparteix: