Millorar la comunicació amb l'usuari i fer-lo partícip de la gestió de la viabilitat hivernal. Aquest és l'objectiu en el qual han coincidit els responsables ministerials dels països participants a l'assemblea plenària del congrés de viabilitat hivernal. El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, no ha descartat fomentar les classes de conducció en neu com es fa a Corea del Sud i ha defensat l'obligatorietat dels equipaments especials.
Cal millorar la informació i la formació de l'usuari que utilitza les carreteres a l'hivern. Aquest ha estat un dels aspectes en què han coincidit els responsables ministerials participants a l'assemblea plenària del congrés de viabilitat hivernal. Cada país adopta mesures diferents, algunes però són compartides. Per exemple, és obligatori l'ús d'equipaments especials a l'hivern al Canadà o a Finlàndia, on a més, s'abaixa el límit de velocitat a l'hivern. A Corea del Sud s'ensenya a conduir sobre neu, una possibilitat que el ministre Jordi Alcobé no ha descartat per Andorra. Ha dit que "en un país que té cinc mesos de neu a la carretera en moments puntuals s'ha de vetllar perquè s'aprengui a conduir en condicions de neu" i creu que s'hauria de fomentar que s'ensenyés a les autoescoles. A França els equipaments no són obligatoris.
El director d'Infraestructures de Transport, Christophe Saintillan, ha destacat el problema amb els camions, la necessitat d'equipaments i els riscos.
La ministra espanyola de Foment, Ana Pastor, ha apostat per millorar les infraestructures, mantenir els pressupostos i compartir experiències en l'àmbit internacional, ja que creu que "Andorra viu de la neu i té les millors experiències en utilització de materials, maquinària i experts" i, per tant" s'ha d'aprendre del que més experiència té".
Tots els participants han constatat el canvi climàtic com una realitat que fa cada cop més impredictibles els fenòmens extrems.
Informa: Ana Alamán Imatge: Robert Querol
Comparteix: