Els comuns desballesten 125 vehicles el 2023

www.andorradifusio.ad

Els vehicles abandonats suposen un greu problema per als comuns. D'aquests, l'any passat se'n va detectar i desballestar 125 a tot el país. Però hi ha un problema més, i són els cotxes embargats. L'any passat n'hi havia una quarantena. 

La naturalesa fronterera d'Andorra fa que molts temporers o contrabandistes hi abandonin vehicles. I sovint, com en el cas dels embargats, els terminis s'allarguen molt en el temps.

Per determinar que un cotxe està abandonat cal seguir uns terminis estipulats pel Codi de Circulació. Quan es detecta el vehicle, se sanciona al lloc durant els set primers dies i, passats 15 dies, es retira i es notifica al propietari. Llavors, un cop passen 30 dies si no hi ha resposta del propietari, es fan públiques les dades del turisme al BOPA. En aquest moment, es tornen a deixar 30 dies més i, si encara no hi ha resposta, s'envia finalment a desballestar

La majoria de cotxes abandonats es concentren a Andorra la Vella. Aquí la majoria dels vehicles abandonats són antics que el propietari ja no vol. Però també, segons l'oficial de Circulació d'Andorra la Vella, Robert Giménez, de temporers: "No sabem el motiu, però molt sovint no s'emporten els vehicles. Llavors aquests vehicles els deixen a qualsevol carrer".

Des que es detecta fins que es desballesta poden passar tres mesos. Els terminis, però, no són sempre estrictes. Al comú fa anys que es busca millorar la detecció d'aquesta mena de vehicles, el nombre del qual ha baixat els últims anys.

Molts dels cotxes abandonats estan embargats i no es poden tractar. Sant Julià, zona fronterera amb 70 quilòmetres de carreteres secundàries, n'acumula, ara mateix, 18

El problema s'intensifica amb els cotxes embargats, que es troben dins d'un procés judicial i no es poden desballestar. Sovint es guarden en un dipòsit comunal però alguns, com aquest, per les seves dimensions, són difícils de traslladar i porten ocupant la via pública més de 12 anysAlex Gil, cap del servei de Circulació de Sant Julià de Lòria, lamenta que "fa 15 anys que arrosseguem aquest problema. La solució és que la Batllia agilitzi el desembargament de vehicles".

Molts dels vehicles abandonats a Sant Julià provenen del contraban i són robats, segons els agents. 

La investigació policial pot alentir el procés. Però també s'alenteix en casos d'herències o empreses que, per exemple, han fet fallida.

Informa: Gerard Castillo

Imatges: Kevin Ribeiro - Jordi Seabra - Ricard Tenza

Comparteix:

Xifra rècord de facturació de Caldea Els propietaris de terres d'Ordino se senten perjudicats pel pla d'urbanisme