Malgrat que l'habitatge sigui un dels grans problemes del país, la construcció segueix sent un dels principals eixos de l'economia. Un bon indicador de la salut del sector és el nombre de llicències d'obra que atorguen els comuns. En l'últim any, de maig del 2022 a maig del 2023, 149. Això sí, algunes no són per a la construcció d'habitatges, sinó per aixecar magatzems, naus industrials o simplement per canviar l'ús d'un local de restaurant a comerç.
Si se centra exclusivament en habitatge, s'observa com Andorra la Vella és la parròquia que més n'ha donat. Prop d'una cinquantena, que deixen molt enrere Sant Julià, amb 25, i la Massana, amb 21. Ordino és la parròquia que menys n'ha donat, 11. Són xifres molt dispars que s'haurien de reconduir amb els estudis de càrrega que estan elaborant els comuns. Alguns cònsols, com el de Canillo, creuen que el creixement hauria d'estar condicionat a com d'urbanitzada està cada parròquia.
Així ho ha manifestat el cònsol major de Canillo, Francesc Camp. "Si hem de reduir encara més, ho fem amb el mateix volum o la mateixa proporció perquè si no seria molt injust per uns que per d'altres". En aquest sentit, ha advocat perquè aquest creixement sigui menor a" les parròquies que han edificat més i potser han tingut més sol construït" i un pèl més alt "per a les altres parròquies".
Si es va al detall, es pot veure com la majoria de llicències, un 70%, estan destinades a la compra. Destacar que moltes van entrar abans de la moratòria del Govern i que bona part són cases i no edificis. La resta aniria al lloguer. Això sí, compte, perquè molts comuns alerten que els constructors demanen primer la llicència de lloguer per no pagar taxes i que a mesura que els van venent, van canviant l'ús a la compra.
De les xifres també sorgeix una dada important. I és que la meitat de les llicències són per a aixecar xalets i l'altra, per a pisos. A Escaldes, per exemple, també s'ha aprovat la construcció d'una nova urbanització que s'omplirà amb habitatges, i està per veure si seran unifamiliars o plurifamiliars. Justament la cònsol ha carregat contra el Govern i creu que la solució a l'habitatge no es fa amb pedaços ni amb els estudis de càrrega dels comuns. Gili creu que s'ha d'anar fins i tot més enllà:
"Potser posar sobre la taula de si hi ha la valentia en un moment donat de treure drets urbanístics a la gent perquè de vegades posar pedaços o fer una parada tècnica d'uns mesos no és solucionar el tema. Si no parem això, al final serem un país de ciment i no crec que sigui el que vulguem els andorrans."
Rosa Gili, cònsol major d'Escaldes-Engordany
Parlant de plurifamiliars, a Canillo la construcció d'edificis posarà al mercat prop de 170 habitatges.
Informa: Òscar Serrano
Comparteix: