Cada any es malbaraten mil milions de tones d'aliments en el món. Això suposa que un terç dels aliments que es produeixen no s'arriben a consumir. Més de la meitat del total es descarta a les llars. Des dels supermercats es treballa per evitar el malbaratament alimentari, com també ho han fet des de l'Escola Andorrana.
A Andorra, a principi de l'any vinent entrarà en vigor un reglament que obliga alguns supermercats a disposar d'un espai destinat a productes de consum preferent. Alguns establiments, però, ja ho fan. "L'any passat vam fer del gener a l'agost unes 17.000 unitats liquidades pel malbaratament alimentari i aquest any són 23.500. Això vol dir aproximadament un 36%", detalla el gerent de vendes d'Alimentació del Grup Pyrénées, Carlos Pons.
Pel que fa a les escoles, l'Associació de Mares i Pares de l'Escola Andorrana ha creat una comissió per traçar un pla, actualment en fase inicial, per reduir-lo. El primer que volen fer és recopilar dades i quantificar el menjar que no s'ha consumit i la seva procedència, segons ha explicat l'assessor del projecte per l'AMPAEA, Xavier Cardete.
La gerent de l'AMPAEA, Mireia Muñoz, explica que serveix "per poder donar una segona vida al menjar que generem diàriament i que les famílies usuàries o sòcies nostres o fins i tot les famílies vulnerables que vinguin a través de serveis socials se'n puguin beneficiar."
Per poder coordinar la iniciativa, el pla preveu l'ús d'una aplicació, que funciona de la següent manera: "el client és descarrega l'app, busca el local que més li agrada, reserva, paga i amb el codi QR s'entregarà el producte", explica el representant de l'aplicació Mes K Bo, Miki Oliver.
Es tracta de projectes que veuran la llum en les pròximes setmanes. De moment, el primer pas és clar: que tothom estigui conscienciat.
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Kevin Ribeiro - Anna Romagosa
Comparteix: