El Consell d'Europa alerta que els desnonaments haurien d'estar prohibits a l'hivern

www.andorradifusio.ad

El Consell d'Europa critica que es permeti fer desnonaments a l'hivern i que no es contemplin indemnitzacions si els procediment és il·legal. L'executiu respon que sí que existeix un sistema de compensacions i reitera l'esforç d'Afers Socials perquè ningú es quedi al carrer. Aquests són alguns dels principals incompliments segons l'organisme europeu en matèria d'infants, famílies i persones migrades.

"La llei no prohibeix els desnonaments a l'hivern", una estació que pot arribar a ser molt dura a Andorra. Aquesta és una de les principals línies vermelles que ressalta el Comitè europeu de drets socials, afegint que tampoc es preveuen indemnitzacions si es donen procediments il·lícits. Una de les principals crítiques que recull l'informe sobre l'aplicació de la carta social europea entre el 2018 i el 2021. L'executiu respon que la pròrroga forçosa dels lloguers durant tres anys "minimitza molt la problemàtica" i, a banda, Afers Socials sempre intenta donar el màxim de suport i evitar que ningú es quedi sense recursos

"La ministra d'Afers Socials, Trini Marín, sempre diu que no es deixa cap persona ni família al marge i que sempre estan atents a les seves necessitats i se'ls troba un habitatge alternatiu o de substitució".

Guillem Casal, portaveu del Govern.

I volen aclarir que sí que hi ha mecanismes de compensació per a procediments il·legals. Amb tot, el Govern defensa que les persones afectades estan prou protegides, però no tanca la porta a fer modificacions legislatives si és necessari.

Una altra línia vermella és la presó preventiva massa llarga en tractar-se de menors. El consell marca un límit de sis mesos, però ha detectat casos que van més enllà. L'executiu contesta que és una qüestió de matisos. 

"La detenció provisional es pot allargar fins a un màxim de 48 hores, per tant, no s'arriba als sis mesos que marca la carta social europea. En tot cas, si parlem dels internaments provisionals aquests sí que superen en casos extremadament greus".

Guillem Casal, portaveu del Govern.

L'organisme europeu també alerta que les accions per determinar l'edat dels infants en situació irregular són insuficients i que no s'haurien de permetre les proves òssies, que creuen que són inadequades. Casal assegura que no s'ha posat mai a la pràctica aquest procediment i que tenen a punt altres mecanismes.

El Consell d'Europa també llença un avís en temes a on manca informació, com ara les normes de reincorporació i/o indemnització en cas d'acomiadament improcedent d'una dona embarassada en el sector públic respecte al privat, una cobertura que l'executiu remarca que està garantida. L'organisme europeu també reclama les mesures que existeixen per reduir la pobresa infantil i sota quines circumstàncies els infants en situació irregular podrien ser detinguts. Pel que fa a l'última qüestió, el Govern contesta que la situació d'irregularitat en aquests casos no està tipificada com a delicte. 

L'executiu ressalta, però, que de les 26 disposicions analitzades, 23 es compleixen, com ara l'ensenyament primari i secundari gratuït, els drets relacionats amb la maternitat o l'accés a serveis gratuïts per donar suport a les persones migrades.

Informa: Laura Cugat-Karen Gacusana
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

La reforma del centre cultural s'enfila fins a 9 milions d'euros La pujada de tipus continua arrossegant les hipoteques