El Consell d'Europa constata que a Andorra existeix risc d'explotació laboral, especialment en sectors com la construcció, els temporers, el treball domèstic i l'agricultura. Demana mesures per identificar les possibles víctimes i més inspeccions de treball.
A Andorra existeix perill d'explotació laboral per la necessitat important de mà d'obra estrangera. Així ho assegura el Grup d'Experts en Acció contra el Tràfic d'Éssers Humans, el GRETA, depenent del Consell d'Europa en un informe publicat aquest dimecres.
Especifica que els sectors en què existeixen més riscos són la construcció, els temporers, el treball domèstic i l'agricultura. A més els experts mostren la seva inquietud per la legislació restrictiva del país quant a immigració i mercat de treball, que pot afavorir que les víctimes no denunciïn la seva situació per por a perdre la feina o a ser expulsats.
El GRETA insta el Govern a sensibilitzar els treballadors immigrants dels riscos relacionats amb el tràfic de persones i reclama que hi hagi més recursos a Inspecció de treball i que es facin més controls.
Els experts elogien els esforços fets en el marc legal, institucional i estratègic per combatre el tràfic de persones, però exhorta les autoritats a prendre mesures suplementàries per identificar millor les víctimes potencials com treballadors immigrants i persones en situació irregular.
L'Executiu preveu millorar les estratègies de prevenció de possibles situacions d'explotació laboral, com ara incrementant els efectius d'Inspecció de Treball, que enguany passaran de set a nou. Un augment que té l'objectiu de potenciar la proactivitat tenint més presència i seguiment dels possibles abusos. Desplaçant-se, per exemple, a les obres on hi hagi una denúncia o un indici que s'està fent una mala praxis, segons el portaveu del Govern, Guillem Casal.
En aquest sentit, també s'està treballant per reformular la modalitat de treballadors subcontractats, molts dels quals són presents a la construcció, per prevenir les males pràctiques que es fan per part d'algunes empreses.
Per aconseguir tots aquests canvis, el portaveu del Govern assegura que caldrà modificar la llei d'immigració i potser també algun altre reglament que decau d'aquesta normativa.
Davant de la crítica d'una legislació massa estricta, l'Executiu descarta que aquesta afirmació tingui relació amb l'enduriment de les mesures de reagrupament familiar, àmpliament criticades pel teixit associatiu del país i el Raonador del Ciutadà.
En trets generals, el Govern fa una bona valoració de l'avaluació del GRETA, en què es destaquen els canvis legislatius -com el dret a la defensa gratuïta- que s'han dut a terme a Andorra des de l'última avaluació d'any 2022, les formacions impartides a professionals implicats i l'elaboració d'un document que informa les víctimes dels seus drets.
La quarta avaluació arribarà l'any 2026 i, per tant, el Govern té dos anys de marge per poder implementar totes aquestes millores.
Informa: Sergi Cano-Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: