El Consell d'Europa vol que les intel·ligències artificials també usin pròximament el català

www.andorradifusio.ad

Les intel·ligències artificials podrien usar el català al voltant del 2025. Andorra està participant en un grup de treball al Consell d'Europa perquè els estats membres signin un conveni que, entre altres coses, promogui accions en aquest sentit. Per exemple els assistents de veu podrien usar, per primer cop, l'idioma oficial.

Membres del Govern estan participant en les reunions del comitè de treball del Consell d'Europa que ha d'establir les bases perquè les intel·ligències artificials siguin més ètiques, amb menys biaixos i, a més, respectin les llengües minoritàries com el català. En general, es vol que aquestes eines tecnològiques tinguin més en compte els territoris petits. Per exemple, pretenen que els agregadors de notícies donin més pes a les informacions d'aquests estats i les seves llengües.

El coordinador de Tecnologia d'Andorra Recerca i Innovació, Jordi Ascensi, explica que ja s'està treballant en el conveni per a l'ús de llengues minoritàries i es vol finalitzar-lo el 2023. "La idea és signar un conveni,  en el qual els estats facin accions perquè hi hagi sistemes d'intel·ligència artificial que usin, per exemple, llengües minoritàries. La idea, aquest conveni, és tenir-lo tancat a final de l'any vinent".

Un ús molt clar seria que els assistents de veu poguessin utilitzar el català, ja que ara només empren els idiomes més importants. Des d'Andorra es creu que no hi ha gaires reticències de les grans empreses. Amb tot, Ascensi afirma que és un treball difícil perquè entren en joc els interessos de les indústries i les comunitats socials, però "la indústria està a l'escolta".

Informa: Pere Moliné
Imatges: Nil Forcada
 

Comparteix:

Aquiles, el darrer dels espectacles itinerants de Nadal a Andorra la Vella Andorra Recerca i Innovació realitzarà dues enquestes per conèixer la relació entre les comunitats nacionals i la relació amb la llengua