El Consell General aprova la creació de la comissió que ha de garantir l'estabilitat del sistema financer

www.andorradifusio.ad

La sessió de Consell General d'aquest dijous, abans de passar a les preguntes de control al Govern, s'ha iniciat amb l'aprovació de la creació de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l'estabilitat financera, proposada pel grup parlamentari liberal per fer el seguiment de la situació de Banca Privada d'Andorra (BPA) i el seu impacte i per marcar un full de ruta amb visió de futur per evitar un risc sistèmic i garantir l'estabilitat del sistema financer. La comissió ha rebut els vots a favor dels grups demòcrata i liberal, mentre que el grup mixt, format pels consellers del PS i de SDP, s'ha abstingut perquè creien més oportuna la creació d'una comissió d'enquesta que fes més èmfasi en l'aclariment dels fets.

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha estat l'encarregat de defensar la creació d'aquesta comissió, assegurant que l'objectiu ha de ser "equiparar el sector financer al dels països veïns per poder competir d'igual a igual i evitar que desaparegui". Pintat també ha recordat els objectius que tindrà l'òrgan, com ara l'impuls de mesures microprudencials i macroprudencials, i també la possibilitat que, en el marc de la comissió, es pugui explorar la idoneïtat d'accedir al finançament del Banc Central Europeu. 

De la seva banda, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha reconegut que arran de l'afer BPA hi ha vulnerabilitat i existeix un risc en el sistema financer, que "hem d'assumir amb realisme" i fer tots els esforços per minimitzar-lo. Baró considera que la comissió podrà avaluar de manera global la situació de la plaça financera i també analitzar el que ha succeït arran de la crisi de BPA, tot i que considera que no ha de ser l'objectiu central.

En canvi, tant els consellers del Partit Socialdemòcrata com els de Socialdemocràcia i Progrés, que integren el grup mixt, s'han abstingut. D'una banda, el representant de SDP, Víctor Naudi, ha assegurat que no comparteixen el plantejament de la comissió, ja que consideren que el prioritari és esbrinar què ha passat, sobretot abans del 10 de març, i depurar responsabilitats en cas que n'hi hagi. 

De la seva banda, el representant del PS, Pere López, ha lamentat que aquesta mesura arribi amb tres mesos de retard, però ha valorat que tingui un doble component d'analitzar els fets succeïts i alhora mirar cap al futur. Amb tot, ha reiterat la seva crítica per la falta d'informació i de diàleg sobre el cas BPA, una afirmació que Ladislau Baró ha qualificat "d'agosarada" ja que hi ha informacions en matèria de relacions exteriors que considera que han de ser confidencials i, per tant, ha afegit que "transparència sí, però amb prudència". 

La nova comissió, que no pretén suplantar la resta de comissions legislatives, estarà formada pels presidents i presidents suplents dels tres grups parlamentaris.

Informa: Agències

Comparteix:

Andorra enviarà la informació bancària de Jordi Pujol Ferrusola a l'Audiència nacional espanyola Primer pas per a la rehabilitació de l'hotel Rosaleda