La Constitució celebra 30 anys: breu repàs del procés constituent

www.andorradifusio.ad

Aquest dimarts la Constitució arriba al 30è aniversari. Fa tres dècades la població l'aprovava amb més del 70% dels vots. Un procés, el constituent, que es va dur a terme a tres bandes. 

El camí cap a la Constitució començava al tombant dels anys 90, concretament pels voltants del mes de maig. El Consell d'Europa recomanava fer una Carta Magna que suposés canvis importants. I que fos després referendada per la ciutadania.

El procés constituent arrencava formalment a l'abril d'un any més tard. La Casa de la Vall, la sala dels passos perduts, representants del Consell General, de França i la Mitra. Tot estava preparat per iniciar la comissió tripartida. El síndic general entre el 1991 i el 1992, Albert Gelabert, donava el tret de sortida amb aquestes paraules en la primera reunió a tres bandes dels agents encarregats de redactar la Carta Magna. "Queda obert el procés constituent destinat a la redacció del projecte de Constitució del Principat d'Andorra".

Anys de treball per arribar al moment culminant: el 14 de març del 1993.

El dia D. El mateix d'aquest dimarts, però de fa trenta anys. La ciutadania sortia a votar per referendar la Carta Magna i va ser aprovada amb gairebé el 75% del "SÍ".

El cap de Govern el 1993, Òscar Ribas, explicava que era "el dia més important de la meva carrera política". Un moment que feia anys que esperava. "Fa 18 anys que somio poder fer aquesta votació". Per la seva banda, el síndic general el 1993, Jordi Farràs, manifestava que la Constitució "és de tothom i està per sobre dels partits polítics".

D'aquesta manera, el Principat sortia de la tutela dels Coprínceps. El 14 de març del 1993, el dia en què Andorra esdevenia un Estat sobirà i de ple dret.

Informa: Ariadna Guiu Vila-Oliver Jaén
Imatges: Arxiu RTVA

Comparteix:

Activitats lúdiques i creatives per apropar als nens el dia de la Constitució El bus a la demanda escaldenc tanca el 2022 amb prop de 75.000 viatges