El cost i la disponibilitat dels restaurants, principals obstacles per als celíacs

www.andorradifusio.ad

Viure amb celiaquia suposa principalment adaptar els hàbits alimentaris. Es tracta d'una intolerància permanent al gluten dels cereals. Malgrat que els que la pateixen cada cop tenen més productes aptes, el seu cost i les dificultats per trobar establiments que els ofereixin, són encara assignatures pendents.

Aproximadament l'1% de la població a Europa pateix intolerància al gluten. Els celíacs han de vigilar què mengen i com manipulen els aliments per evitar el contacte amb productes que puguin contenir cereals. Així, es tracta sobretot d'un canvi d'hàbits però té un fort impacte a la butxaca ja que els productes per a celíacs costen un 30 – 35% més que els normals.

Mercè Requena, celíaca: " Si ho compares amb el preu d'una madalena normal amb gluten, veuras que hi ha una diferència important, abismal."

Per fer front a aquest inconvenient, des de l'Associació de Celíacs d'Andorra fa temps que es demanen ajudes a la CASS o a través de l'IRPF. Serafí Rodríguez, president ACEA: "Des de l'Associació hem estat moltes vegades en contacte amb la CASS per veure si ens podien donar alguna ajuda, però de moment no ho hem aconseguit."

Un altre repte ve a l'hora de sortir a sopar fora. Actualment hi ha alguns restaurants amb el segell que els acredita com aptes per a celíacs, però encara són pocs. Mercè Requena, celíaca: "Quan surts amb els companys a sopar sempre has de recorda'ls-hi que ets celíaca. Per sort, tinc bons companys que ho tenen en compte. Però depèn del restaurant que escullen sóc jo mateixa qui decideixo de no anar."

Un d'aquests establiments és Can Manel, que des que van detectar la celiaquia a la filla del xef Carles Flinch s'ha implicat amb la causa. Tan és així, que actualment la carta de plats del dia a dia està adaptada per als intolerants al gluten i cada cop utilitzen menys productes amb aquestes proteïnes per arribar a tots els clients. Carles Flinch, xef de Can Manel: "És un manera de fer que els celícas que venen aquí, sense saber que som un restaurant que tenim aquesta sensibilitat amb els aquest tema, doncs es sorprenen i agraeixen trobar una carta que els dóna una certa seguretat a l'hora de menjar."

Amb tot, viure amb celiaquia és relativament fàcil un cop es coneixen els aliments que es poden consumir i les mesures de seguretat per evitar intoxicacions.

Imatges/informa: Maria Creixell

Comparteix:

El sisè Saló del videojoc ofereix atraccions per a tots els públics 24 tràilers traslladaran la nòria d'Escaldes-Engordany fins a València