El sector empresarial que es dedica al món dels espectacles està travessant un dels pitjors moments de la història. A hores d'ara continuen pràcticament sense poder desenvolupar la seva feina. El col·lectiu demana un replantejament en les fórmules per consumir cultura per així poder continuar treballant, i busca solucions perquè una part de la feina feta de preparació d'actes se'ls pugui pagar en cas de cancel·lació forçosa.
Les empreses que es dediquen al món de l'espectacle estan patint de ple durant la crisi sanitària de la Covid-19, i és que no poden realitzar la seva feina.
El col·lectiu va veure la llum amb la celebració de les festes majors, però també va veure com d'immediat es tornava a apagar amb la cancel·lació de pràcticament tots els actes culturals.
El director de Gatzara Espectacles, Gerard Pifarré, remarca que "es van poder fer algunes activitats a l'estiu però està clar que, tenint en compte el volum que s'acostuma a fer en el nostre ram amb les festes majors, hem sofert moltíssim". "En les facturacions estem per sota del 50% d'un any normal".
En el cas de Jordi Botey, gerent de Botey Música, la facturació "ha caigut un 95%". S'ha hagut d'acollir "forçosament a les ajudes". Tot i això assegura que "són insuficients" perquè les seves despeses "són empresarials".
El col·lectiu agraeix les ajudes del Govern, però assegura que per poder sobreviure i no haver de tancar les seves empreses necessiten treballar com ho estan fent altres sectors, com és el de l'hostaleria, en el qual es permet que els clients puguin treure's la mascareta en un espai interior.
També critiquen que es puguin celebrar proves esportives que podrien ser similars a la celebració d'un acte cultural.
Manel Areny, director d'Andorra Animació, opina que "tots els sectors pateixen i tots han de poder viure i treballar, però és cert que en alguns com l'hosteleria es permet, per exemple, estar a les terrasses sense mascareta i amb distàncies que no sempre es respecten i, en canvi, amb la cultura ens posen cada vegada més restriccions i és contradictori".
Les cancel·lacions dels actes que estaven programats també els han afectat molt, ja que han vist com la feina que havien estat fent durant molt de temps no ha estat remunerada. La feina prèvia queda sense cobrar i els professionals ho reivindiquen. Areny explica que les empreses que es dediquen a l'espectacle ja s'han posat en contacte per buscar algunes compensacions per la feina que s'ha fet.
Un sector que viu una gran incertesa pel que fa al seu futur i que espera poder treballar al més aviat possible per fer passar una altra vegada bons moments a la gent, i sobretot per subsistir.
Informa: Sergi Expósito
Imatges: Vicente Bellot - Desirée Sala- Arxiu RTVA
Comparteix: