Tres anys després de l'inici de la pandèmia, l'economia en continua patint les conseqüències. La guerra d'Ucraïna ha agreujat encara més la inestabilitat econòmica i fins i tot als especialistes els preocupa entrar en un estat que anomenen d'estagflació.
La inflació, la pujada dels tipus d'interès i l'augment generalitzat dels preus són signes clars de la inestabilitat econòmica existent. Tot això ve derivat d'uns problemes econòmics anteriors a la Covid-19, però que aquesta va accentuar.
"La Covid el que va fer és trencar totes les cadenes de producció", assegura l'economista Antoni Bisbal. I afegeix: "N'estem sortint més difícilment del que s'havia previst", ja que quan pares les cadenes de producció durant tres messos "engegar-ho no és tan evident." Una crisi que ve provocada perquè "el món avui és molt global, i això afecta per un costat, i per l'altre."
La guerra d'Ucraïna ha agreujat la situació i ha provocat la pujada dels tipus d'interès. Tot i no crear un escenari gaire positiu, no es pot considerar encara una crisi perquè les economies continuen creixent. El gran problema ara és el que els economistes anomenen estagflació: inflació molt elevada i creixement econòmic molt baix. Un escenari que porta a "l'empobriment de la població", segons Bisbal.
No veuen una millora de l'escenari econòmic a curt termini, però tampoc creuen que les conseqüències econòmiques siguin com les de la crisi del 2008.
Informa: Neus Vila
Imatges: David Moreno
Comparteix: