La fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica són els casos més freqüents de les malalties de sensibilització central. El doctor Joaquim Fernández n'ha parlat en una xerrada i com la Covid-19 ha afectat aquestes malalties amb més casos i l'empitjorament dels ja existents. A Andorra es calcula que hi ha unes 500 persones que pateixen fatiga física o cognitiva. Tot i no tenir cura, si que existeixen programes de millora funcional.
Joaquim Fernández ha exposat en una xerrada de la Fundació Creand què són les malalties de sensibilització central i quina importància tenen. La fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica són els casos més freqüents d’aquest tipus de malalties. Totes consisteixen en una desregulació de la percepció del cervell davant de molts símptomes. “Alguns mecanismes del sistema nerviós central es desregulen, per exemple el dolor, i es tornen inadequats. El dolor i la fatiga adequats ens permeten fer una vida normal, però si aquest dolor és més intens i més amplificat de el normal, o dura més de el normal, o si la fatiga es manifesta en petits esforços físics o cognitius ens interfereix en la vida", descriu Fernández.
A la xerrada ‘Covid i malalties de sensibilització central’ ha explicat quines són, quina importància té conèixer-les i com fer-ne front. Per altra banda també ha incidit en com la Covid-19 hi ha afectat. Per una banda, ha augmentat el nombre de persones sanes inicien aquesta síndrome i per altra, com persones que ja la tenien, empitjoren. Darrerament, els factors ambientals ja van fer incrementar els casos, però la pandèmia i les vacunes ho han accentuat.
En xifres, Andorra ha tingut prop de 50.000 casos de la Covid-19. Un 10%, 5.000 persones, tenen símptomes persistents i d’aquestes, 500 han desenvolupat algun tipus de fatiga, ja sigui física o cognitiva.
A més, les vacunes han tingut un impacte negatiu. Més risc i menys defenses.
Per això, segons Fernández, és important conèixer els símptomes i tractar-los. Cal primer de tot diagnosticar cada cas de malalt i després valorar-ne la repercussió. Són malalties que no tenen tractaments curatius però si que tenen un programa de millora funcional.
Informa: Neus Vila
Comparteix: