L'ús del català s'imposa clarament en tots els àmbits per sobre del castellà, el francès o el portuguès. Tanmateix, continuen suspenent sectors com l'atenció al públic en grans magatzems i restaurants i en sectors com el sanitari. La situació es contraposa amb el transport públic, on creix l'atenció en la llengua del país.
Des de l'última enquesta ha pujat la població de nacionalitat andorrana i ha disminuït la portuguesa, i l'espanyola en menor proporció. En les noves escolaritzacions hi ha molts joves que tenen un bon coneixement del català, una tendència positiva que es titlla de vacuna davant les onades d'immigració. Així ho destaca el coordinador de Sociologia Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó: "Com si fos una vacuna, en moments com aquest que el país està creixent i ve molta més immigració".
Avui dia, un 44% té el català com a llengua materna, seguida del castellà i aquells que s'identifiquen amb la llengua oficial el superen en un 15%. La nostra llengua s'utilitza molt més a casa que en l'últim estudi, passant de 33,9 a 40,1% (6,2) i es combina menys amb altres llengües. Amb els amics guanyem 3,5 punts i a la feina més de 5.
Pel que fa a l'atenció al transport públic ha pujat un 14%, però en altres sectors com els especialistes mèdics, a partir de la posada en marxa de la Llei dels professionals sanitaris i professions lliberals, hauran d'acreditar un nivell B2. Pel que fa als grans magatzems i restaurants, on fins i tot incrementa l'ús del castellà com a les discoteques o perruqueries, el Govern es posa deures.
La ministra de Cultura, Sílvia Riva, exposa que els treballadors que venen a Andorra i es dediquen a l'atenció al públic millorin el coneixement i l'ús del català. "Aquest és l'objectiu en què se centraran les properes accions".
Tot i que el català guanyi punts, en l'indicador, el castellà continua essent la llengua que més coneixen el conjunt dels entrevistats.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Cristina Fidalgo
Comparteix: