L'ofegament a les piscines per accident és la segona causa de mortalitat infantil a la Unió Europea. Sovint són situacions que es podrien evitar si s'extremessin les precaucions i s'augmentés la vigilància. La figura del socorrista és imprescindible per a totes aquelles piscines amb una superfície superior a 200 m².
Segons els experts, només cal 20 segons a sota l'aigua perquè un nen s'ofegui. Per aquest motiu és imprescindible que en tot moment hi hagi un adult que faci un seguiment constant durant les estones de bany a la piscina o a la platja.
El cap de l'àrea de Prevenció de la Creu Roja Andorrana, Quim Fenoll, recorda que "és molt important que els nens comptin amb un sistema de protecció". Afegeix que cal estar molt atents i conitnuar vigilant el nen perquè aquests sistemes "no impedeixen per ells mateixos que el cap estigui fora de l'aigua". Remarca també la importància de no treure'ls un cop el nen ha sortit de l'aigua perquè "es pot tornar a llençar a la piscina sense recordar que no els porta".
Tot i això cal extremar les precaucions i tenir en compte que elements com els flotadors i els braçals, només són ajuts a la flotabilitat dels infants, que els ajuden a aprendre a nedar, però que en cap cas són elements de seguretat.
És per aquest motiu que els infants han de banyar-se sempre sota la vigilància d'una persona adulta i que en el cas dels més petits, cal mantenir una distància màxima d'un braç per poder agafar-los de manera immediata davant de qualsevol imprevist.
Fenoll recorda que el reglament de piscines d'Andorra estableix com a obligatori compliment que aquelles piscines amb una superfície de més de 200 m² tinguin un socorrista. Actualment la Creu Roja és l'únic centre formatiu que n'imparteix un curs.
Aquests ofegaments són més freqüents a l'estiu i afecten principalment infants menors de 7 anys, tot i que la majoria de casos se situen en nens entre 1 i 3 anys.
Informa: Hèctor Romance
Imatge: Fernando Montero/Anna Romagosa
Comparteix: