La situació econòmica fa dies que és insostenible per a moltes empreses i algunes han començat a acomiadar treballadors. Tot i que la possibilitar d'aplicar suspensions temporals de contractes suposa un petit respir, per a molts empresaris no és suficient. De fet ja s'ha registrat un cas, en el sector de l'automòbil, que ha comportat l'acomiadament de 7 treballadors una setmana després d'incorporar-se a la feina després d'estar afectats per una suspensió temporal.
Amb la nova llei òmnibus de mesures urgents per la crisi sanitària, en vigor des de l'1 de gener, s'apliquen noves regles a les empreses que vulguin acollir-se a aplicar una suspensió temporal de contracte de treball.
Per exemple, quan la plantilla sigui de 10 assalariats o més, se'n pot tenir fins al 75% en aquest règim, a fi d'evitar el tancament voluntari. A més, només s'hi poden incloure treballadors contractats i donats d'alta a la CASS abans de l'1 d'octubre del 2020, a excepció de les empreses tancades obligatòriament.
Els canvis no acaben de convèncer sindicats ni la patronal. Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA) anuncien que moltes empreses no podran suportar la situació actual i hauran de tancar o prescindir de treballadors.
De fet aquesta mateixa setmana ja s'ha donat un cas, en una important empresa del sector de l'automòbil que ha acomiadat set treballadors, un 10% de la plantilla.
L'empresa va aplicar la suspensió temporal a una part dels treballadors i quan es van reincorporar el dia 4 de gener, una setmana més tard, dilluns passat, van rebre la liquidació i van ser acomiadats.
L'empresa ha assegurat que han fet el possible per evitar la situació, però la baixada de l'activitat a causa de la crisi els hi ha obligat.
Fonts de la Cambra de Comerç constaten que les empreses estan molt esgotades i que la nova llei, més estricta, no és l'única causa que pot provocar acomiadaments, sinó que se suma als crèdits que puguin tenir, a la dimensió de l'empresa o al volum de negoci.
A més la incertesa sobre el futur i sobre quan tornarà a recuperar-se el turisme suposa un seriós entrebanc a l'hora de preveure com posar fi a la situació actual.
Informa: Joan Antoni Sarmiento-Sergi Cano
Locució: Sílvia Mestre
Comparteix: