La crisi sanitària dificulta l'últim adeu als familiars

www.andorradifusio.ad

La Covid-19 també ha afectat de forma significativa l'acomiadament dels difunts. Les funeràries han hagut d'adaptar els seus protocols, ja que no es realitza cap vetlla ni missa funeral. A més, destaquen que les institucions afavoreixen a fer-ho el més ràpid possible.

L'actual crisi sanitària ha alterat processos tan delicats com l'enterrament o incineració d'un difunt. Des del sector funerari s'han adoptat protocols per incrementar la prevenció de contagis.

Això dificulta en molts casos l'acomiadament, atès que no hi ha vetlles ni misses funerals. Un aspecte difícil en un moment tan dur.

La gerent de Pomes Fúnebres Andorranes, Esperanza Somoza, explica que s'estan seguint de manera estricta tant el protocol facilitat pel Ministeri de Justicia i Interior, com un especial facilitat pel SAAS.

En aquest sentit, el director del forn incinerador, Jesús Prey, assenyala que "als cementiris només es permet que hi hagi quatre persones i en el cas d'una incineració només dues a la sala".

Malgrat l'increment de defuncions, en cap cas hi ha una saturació. Així ho ha explicat Somoza, que assegura que "hem funcionat amb normalitat dintre de l'augment de les defuncions".

Des del sector remarquen que la recomanació és incinerar. A més, Govern i Registre Civil han afavorit fer aquest procés de la forma més ràpida possible. En aquest sentit, Pey indica que no deurien passar més de 24 hores des del moment en que la persona mor.

El procés d'acompanyament a les famílies també s'ha modificat i s'utilitza més la via telefònica, sense mantenir tant de contacte presencial. Davant totes aquestes modificacions, els professionals del sector agraeixen la comprensió de les famílies.

Informa: Joel Romero
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

Dues morts més per Covid-19 mentre els casos actius baixen per primer cop El Govern permetrà passejar una hora al dia però evitarà que la ciutadania surti del país per comprar