El cas Pujol ha posat al centre del debat polític el problema del frau fiscal a Espanya. A la compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, davant la Comissió d'Hisenda del Parlament espanyol, s'ha parlat molt de patrimonis ocults i dels territoris que els donen cobertura. Montoro ha estat especialment dur amb l'expresident de la Generalitat de Catalunya per 30 anys, ha dit, de clandestinitat fiscal. Pujol, per part seva, ha comunicat que compareixerà davant el Parlament català a partir del 22 de setembre.
Cristóbal Montoro no ha pogut aportar dades concretes sobre el cas Pujol, però ha estat molt dur i ha donat algunes pistes molt significatives. El ministre d'Hisenda espanyol ha assegurat que el frau fiscal de l'expresident català és molt important, de milions d'euros, que no es va acollir a l'amnistia fiscal d'ara fa dos anys i que el seu Ministeri no descarta que s'hagin produït, en aquest cas, un delicte o més.
També ha recriminat a Jordi Pujol que hagi fet una confessió per carta però continuï sense regularitzar la seva situació amb l'Agència Tributària. Arran d'aquest afer, Montoro també ha defensat el paper del seu govern al si de la Unió Europea per acabar amb els territoris que donen cobertura al frau fiscal i permeten l'ocultació de patrimonis i capitals.
En aquest sentit, alguns dels grups de l'oposició han reclamat que els acords per evitar la doble imposició que se signin amb altres estats prevegin l'intercanvi d'informació automàtica sense restriccions en cap supòsit. Paral·lelament, des de Barcelona, el Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la compareixença a la cambra de Jordi Pujol perquè expliqui els seus comptes amagats a l'estranger durant més de trenta anys. L'expresident català s'ha mostrat disposat a comparèixer en una carta que ha enviat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, però a partir del dia 22 de setembre.
Informa: Jordi Cama Locució: Jordi Lorente
Comparteix: