Ja fa dies que el Servei d'Immigració registra una intensa activitat, fet que es tradueix en cues i aglomeracions tant a dins de les instal·lacions com a fora. Segons alguns testimonis, es tracta d'un escenari que s'ha avançat respecte a altres anys i que provoca cert malestar i incomoditat entre els usuaris.
La tardor és un moment clau per al Servei d'Immigració perquè coincideixen diferents tipus de tràmits, com ara la renovació de permisos dels treballadors temporers que hi ha hagut a l'estiu, la tramitació de noves quotes per a l'hivern i la que correspon a la quota general de residència i treball, i també la de treball fronterer.
Hem pogut parlar amb diversos treballadors que aquest dilluns feien cua, molts dels quals per renovar els permisos que venien de l'hivern anterior i de l'estiu que hem deixat enrere. Comenten que el seu objectiu és quedar-se i aprofitar les bones oportunitats de feina que ofereix el país. Tot i això, continua i es viu amb preocupació el problema per trobar allotjament. Hi ha qui aprofita les opcions que dona el mateix lloc de feina, però en general, costa i molt poder trobar pis. Alguns testimonis constaten que l'única alternativa és compartir pis.
Ja a inicis d'octubre, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va afirmar que s'estudiava desenvolupar una possible prova pilot d'un sistema de cita prèvia per alleugerir les cues que es generen dia rere dia, un procés que a hores d'ara encara no s'ha iniciat.
En aquell moment, Rossell va anunciar que per a aquesta temporada d'hivern s'obrien gairebé 5.000 autoritzacions d'immigració, un 17% més respecte els dos períodes anteriors, la gran majoria cap al sector hoteler i, en segon lloc, les pistes d'esquí. Precisament, les dues associacions d'establiments hotelers asseguren que aquests dies reben més currículums del que és habitual i asseguren que tot i els obstacles que té el país, com ara el problema de l'habitatge, Andorra continua essent un destí atractiu per venir a treballar.
El ministre també va anunciar que s'activaven 1.200 quotes de residència i treball, i de treball fronterer, una xifra que es manté estable respecte a la darrera ocasió. Precisament una de les darreres novetats és la flexibilització de requisits perquè els treballadors de temporada es puguin acollir a aquesta quota general, fet que aporta facilitats i garanties als empleats i, de retruc, permet a les empreses fidelitzar i estabilitzar les plantilles.
El principal canvi rau a permetre aquest pas havent treballat tres temporades, en comptes de sis, tot i que la condició d'haver de demostrar quatre anys d'experiència per aquelles persones nouvingudes es manté.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero
Comparteix: